Bilindiği gibi 44 seri no.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi genel tebliği 08.04.2014 tarih ve 28966 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğe göre 1990 ve daha eski olan taşıtların bütün vergi borçları silinmektedir. Genel tebliğe göre bu kapsamda, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerde, model yılı 1990 ve daha eski olan taşıtların 5838 sayılı Kanunun Geçici 2’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında teslimi bu Tebliğin konusunu oluşturmakta olup, özetle 1990 ve daha önceki model tarihli araçlar trafikten silinebilmektedir.

1990 ve daha eski model taşıtların sahipleri olan gerçek ve tüzel kişiler bu taşıtları trafikten kayıtlarını sildirebileceklerdir. Bu işlem ile ilgili olarak yapılacaklar aşağıda olduğu gibidir;

1) Aracın modelinin 1990 ve daha eski tarihler ile ilgili olması gerekir.

2) Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu illerde il ve trafik sicilinden kayıtlar alınarak en geç 31.12.2014 tarihine kadar trafikten ilişiği kesilerek araçlar belediyeler teslim edilecektir. 

3) Belediye’ye teslim edilen aracın, trafikten ve ilgili vergi dairesinden kaydı silinip, 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi ve varsa vergi ziyaı cezaları ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecektir. 

4) 36 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde il özel idareleri için yapılan atıflar, tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin bulunduğu illerdeki büyükşehir belediyelerine de yapılmış sayılır.

5) Bu kapsamda, ilgili büyükşehir belediyeleri il özel idarelerinin sahip oldukları haklara ve tabi oldukları yükümlülüklere sahiptir.

6) Araç teslimatları, Türkiye ‘nin herhangi bir yerindeki büyükşehir belediyelerine yapılabilir.

7) Konu ile ilgili Ek – 1, Ek-4, Ek-5, Ek-6, Ek-8 formlar 36 seri no.lu Motorlu Taşıtlar Genel Tebliğinin ekinde bulunduğu için, bu formlar yeniden düzenlenmiştir. Yeni formlara göre işlemlerin yapılması gerekecektir. İlgili formlar vergi dairelerinde mevcut olup, buradan temin edilip doldurulduktan sonra hem vergi dairesinden hem de ilgili trafik sicilinden işlemleri tamamlaması zorunludur. 


(Bu köşe yazısı, sayın Av. N. Gaye ALPASLAN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)