6770 sayılı yeni torba yasa 27.01.2017 gün ve 29961 sayılı RG’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır . Yasanın  tam  adı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik  Yapılmasına Dair Kanun”dur.  Buna göre, yasa  toplam  40 maddeden ibaret olup,  mali müşavir ve muhasebecileri ilgilendirir bazı  hükümleri kısaca aşağıda özetlenmiştir. 

1. 3065 sayılı KDVK’nuna eklenen   geçici md.37 ile  imalat sanayine yönelik  teşvik belgesi kapsamında belli şartlar  dahilinde  yapılacak  inşaat  işleri nedeniyle  2017 yılında yüklenilen   KDV’leri  6’şar aylık dönemler itibariyle yatırımcılara iadesi gerçekleştirilecektir. 

2. Yine, 50 milyon TL’ye kadar  sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat  işleri nedeniyle  2017 yılında yüklenilen KDV’ler 31.12.2017 sonuna kadar  indirim yoluyla telafi edilmediği takdirde yatırımcılara iade edilecektir.

3. Yapılandırma nedeniyle 6736 sayılı yasaya göre  ödenecek taksitler  mayıs ayına ertelenmiştir.  Aynı uygulama SGK ödemeleri için de geçerlidir.  (Bkz. 6770 sayılı yasa md.26 eklenen  geçici md.2) Burada  aksatılan taksitler için   ek bir ilave yapılarak   düzenlenen  ödeme planları   güncelleştirilecektir.    Ayrıca kanun kapsamında peşin ödeme  yöntemini tercih eden mükellefler  süresinde ödeme yapmayarak   haklarını  kaybetmemek için   30.04.2017 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurup taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilgili  kat sayı uygulanmak  suretiyle  yapılandırılan tutarın, bu maddenin  yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmesi  gereken taksitlerin 1.fıkrada, diğer taksitlerin ise 2.fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla kanun hükümlerinden yararlanılır.

4. İndirimli orana tabi KDV işlemlerinde  sene içerisinde nakden KDV iadesi  artık  alınabilir hale gelmiştir.

5. Gayrimaddi hak  satış ve  yazılım işlemlerinde  ve ayrıca kiralama işlemlerinde KDV istisnası  söz konusudur.  Bu konuda  ilgili  yasalarda düzenlemeler yapılmıştır. 

6. Asgari ücret  desteği  2017 yılında da sürdürülecektir.

7. İşveren SGK ödemeleri  bir kısmı  tecil  edilebilecektir. 

8. Sanayi sicil  belgesine sahip işverenler  kobi birleşmelerinde  kurumlar vergisini indirimli uygulamaya yönelik olarak  Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir. 

9. Uluslar arası  taşımacılık ile ilgili olarak  damga vergisi istisnası  yolcu taşımacılığına da  uygulanacak şekilde yeniden  düzenlenmiştir.

10. Gemi, deniz ve iç su araçlarından   bağlama kütüğüne kaydedilenler için   yıllık vize harçları kaldırılmıştır.

11. Türk uluslar arası  gemi siciline kayıtlı   gemi ve yatlara yönelik istisna uygulamaları   yeniden  ele alınarak  genişletilmiştir.

12. Yabancı  bayraklı  yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin   Türkiye’deki kişilere intikali,  ithali kayıt ve tescil  işlemleri  her türlü  vergiden  istisna edilmiştir. 

Sonuç olarak, 6770 sayılı  yasa uygulaması  ile ilgili   Maliye Bakanlığı  tarafından   KDV, damga, harçlar, kurumlar vergisi ve diğer ilgili  yasalar açısından  açıklamalı  genel tebliğler ve tahsilat yasası ile ilgili  uygulama iç genelgeleri önümüzdeki günlerde   vergi dairelerine  gönderilecektir. 

Dr. Mustafa ALPASLAN
SMMM


>> KANUNUN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ