Adalet Yüksek Kurulu olsa!

Anayasa gereği tarafsız bir kişi veya bu konuda yetkin ve tarafsız olduğunu topluma kanıtlamış saygın bir kişi başkanı olsa!

Hakimler Kurulu, Savcılar Kurulu, Avukatlar Kurulu ve bir de Adli Görevliler Kurulu olsa! Hepsi Adalet Yüksek Kurulu'na hesap verir olsa!

Anayasa Mahkemesi'nin bir dairesinin iki aşamalı yargısal denetimine tabi olarak yargısal hesap verir; ayrıca adaletin gerçekleştirilmesi için yaptıkları ve yapamadıkları hakkında kapsamlı yıllık raporlar hazırlamak ve basın, medya ve her vatandaşın istediği bilgileri vermek suretiyle doğrudan kamuoyuna hesap verir olsa!

Adalet Yüksek Kurulu:

(1) Hakim, savcı, avukat ve adli personelin bağımsızlık, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verirlik, dürüstlük ve bütünlük, öngörülebilirlik, kesinlik ve belirlilik, erişilebilirlik, eşitlikçilik ve ayrımcısızlık, ehliyet, mesleğe yeterlilik, özen, etkin ve verimli çalışma ve mesleğe yakışır duruş da dahil olmak üzere evrensel yargısal ilkelere azami riayet etmelerini sağlasa!

(2) Ülkemizin adalet hizmetleri ile ilgili politikalarını, önceliklerini, ihtiyaç duyduğu bütçe dahil kaynakları belirlese ve yargı bütçesini devlet bütçesinden öncelikli olarak alabilse!

(3) Hukukçu kaynaklarının kısa ve uzun vadeli planlamasını yapsa ve şeffaf olarak herkese duyursa, özellikle hakim ve savcı olanlara - kabaca da olsa - tüm meslek hayatları boyunca liyakat göstermeleri kaydıyla kariyerlerinde nasıl ilerleyeceklerini gösterse, katlanacakları tayin, doğu hizmeti ve benzeri zor görevlerin hangi tarihlerde gerçekleşeceğini daha görev başlarken en başında bildirse!

(4) Yargı mesleği mensuplarının aynı etik ve disiplin kurallarına; görev ve şahsi suçları ve kabahatleri nedeniyle aynı ön izin, soruşturma ve kovuşturma kurallarına tabi olmalarını ve yeknesak olarak uygulanmasını sağlasa!

(5) Yapacağı tüm işlemlerin ve alacağı tüm kararların, zırcahil köylünün bile anlayabileceği kadar sadelikte ve hiç bir tereddüte ve endişeye yer vermeyecek derecede bilgi içeren gerekçelerini gösterse!

Haksızlığa uğradığımızda şöyle demez miyiz!?

"TÜRKİYE'DE ADALET, ANKARA'DA HAKİMLER VAR!"




"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."