“Zihin oyunları”.
 
National Geographic Channel’da bir belgesel. 
 
Aldatma Uzmanı Apollo Belgesel süresince sürekli “dikkatinizi verin” diye tekrar ediyor.
 
Dikkatinizi veriyorsunuz ama Aldatma Uzmanının kolunuzdaki saati çalıp kendi koluna takmasını fark edemiyorsunuz. Çünkü size “dikkatinizi verin” derken aslında dikkatinizi hareketleri ile kendi istediği yöne doğru çekiyor.
 
Elindeki madeni parayı avucunuza koyan omzunuza dokunan ve sürekli sizinle konuşan, sorular soran Aldatma Uzmanı tüm dikkatiniz bu ilginç oyuna çektiği bir sırada kolunuzdaki saati ruhunuz dahi duymadan çalıyor.
 
Aldatma Uzmanı bu sayede kolunuzdaki saati çalmanıza fırsatı vereceğinizi biliyor. Üstelik bu sırada bir de kendi koluna takıyor.  Siz “vay canına işte bu çok iyiydi” derken Aldatma Uzmanı “sağolun” diyor “suç işleyip alkış aldım”!
 
Aldatma Uzmanı hırsızlığını gizlemek için sizi kendi istediği yere bakmanızı sağlıyor.
 
Size illizyonlar yaparken sahici bir hırsızlık yapıyor ve kolunuzdaki saati kelimenin tam manasıyla gözünüzün içine baka baka çalıyor!
 
Çünkü Aldatma Uzmanı dikkatinizi esir alıyor.
 
Siz kendinizin çok dikkatli olduğunu düşünürken aslında kısa bir süreliğine de olsa Aldatma Uzmanının esiri oluyorsunuz.
 
Bu durum insan beyninin bir özelliği çünkü beyin harekete odaklıdır.
 
Aldatma Uzmanı her ne yapıyorsa dikkatinizi algınızı küçük hareketli numaralarla başka yere çektiği esnada yapıyor.
 
Bunu bilen toplum mühendisleri siz farkında olmadan bunu sürekli kullanırlar. Dikkatinizi ele geçirirler ve size başka başka şeyler gösterirken asıl görmeniz gereken şeyden sizi uzak tutarlar.
 
Tıpkı tarihin en büyük rüşvet yolsuzluk batağına saplananların bugün yaptıkları gibi! “Cambaza bak” lafı buradan gelir!
 
İşte bu Aldatma Uzmanının kullandığı bir tekniktir.
 
Dikkatini kısa bir süreliğine dahi olsa Aldatma Uzmanının telkini doğrultusunda kullanırsanız öyle komik bir duruma düşersiniz ki sıralanmış altı kişi arasından en güzel kadın diye sakallı kıllı bacaklı bir adamı seçersiniz.
 
Hadi canım demeyin, bu satırları yazan biri olarak belgeselde gösterilen 6 kadın arasından en güzeli diye kıllı bacaklı sakallı bir adamı seçtim!
 
Çünkü Aldatma Uzmanı “sadece ortadaki nesneye bakın, sağ ve sol taraftaki kadınlara çevresel görüş ile bakın ve kararınızı verin” demişti.
 
Evet, Aldatma uzmanı “dikkatinizi verin”  diyor ama dikkatinizi kendi istediği şeye yöneltmenizi istiyor. Bunu yaptığınız anda sizin de kıllı bacaklı sakallı birini en güzel kadın diye seçmenizi garanti edebilirim.
 
Yine tıpkı bugün yapmaya çalıştıkları gibi.
 
Bu nedenle tarihin en büyük hırsızlarını, yolsuzlarını, münafıklarını, bir kısım toplumun en dürüst, en namuslu, en dindar insanlar diye seçmelerine hayret etmeyin.
 
Yapılacak olan şey dikkatleri Aldatma Ustasının esaretinden kurtarmak ve olaylara çevresel bir bakışla değil tek tek bakılmasını sağlamaktır!
 
Aldatma Ustasının “Dikkatinizi verin” diye ısrarla uzattığı “dört parmağına” değil görüş alanımızdan kaçırmaya çalıştığı diğer beş parmağına bakmak gerekiyor çünkü biz yakalayıncaya kadar bunu yapmaya devam edecek!
 

(Bu köşe yazısı, sayın Av. Zafer KAZAN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)