Uygulamada bazı vergisel tebligatlar, mükellefin ikametgahında bulunan site bekçisine yapılarak işlem tamamlanmaktadır. Örneğin; defter ve belge ibraz yazıları ile ilgili tebligatlar, ödeme emri tebligatları, vergi ve ceza ihbarnameleri ile ilgili tebligatlar vs.

213 sayılı VUK kanununun 93. Maddesinde tebliğ esasları, yine aynı yasanın 94. Maddesinde ise tebligatın kimlere yapılacağı konusunda belirleme yapılmıştır.

213 sayılı yasanın 94. Maddesinin hükmü aynı aşağıda olduğu gibidir;

Madde 94: Tebliğ mükelleflere, bunların kanuni temsilcilerine, umumi vekillerine veya vergi cezası kesilenlere yapılır. Tüzel kişilere yapılacak tebliğ, bunların başkan, müdür veya kanuni temsilcilerine, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunları idare edenlere veya temsilcilerine yapılır. Tüzel kişilerin müteaddit müdür veya temsilcisi varsa tebliğin bunlardan birine yapılması kafidir. (Ek : 30/12/1980 - 2365/18 md.) Tebliğ, kendisine tebligat yapılacak kimsenin bulunmaması halinde ikametgah adresinde bulunanlardan veya işyerlerinde memur ya da müstahdemlerinden birine yapılır. (Muhatap yerine bu şekilde kendisine tebliğ yapılacak kimsenin görüşüne nazaran 18 yaşından aşağı olmaması ve bariz bir surette ehliyetsiz bulunmaması gerekir.)

Yukarıdaki yasa hükmüne göre site bekçisi mükellefin sigortalı personeli kapsamında değildir. Bu nedenle site bekçisine yapılan tebligat usulsüz bir tebligat mahiyetindedir. Vergisel tebligatların mutlak surette mükellefin bizzat kendisine veya kanuni temsilcilerine veya umumi vekillerine tebligatın yapılması zorunludur.

Öte yandan mükellefin vekaletnamesi olmayan mali müşavire veya muhasebecisine de tebligat yapılamaz. Uygulamada resmi daireler içerisinde mükellefin rızası olmadığı sürece vergisel tebligatlar yapılamaz.  


(Bu köşe yazısı, sayın Av. N. Gaye ALPASLAN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)