Hukuk ve Sinema denilince akla hep  ‘’ 12 Angry Men ‘’ gelir. Esasen içerikten çok biçim kaygısının ön plana çıktığı bu günlerde bu yaklaşmı yadırgamamak gerek. Ancak hukuku yazılı kurallar bütünü görmekten öte yaşayanlar için, aslında pek çok filmde yansımalar görmek mümkün olabilir.

  • Peki hukuku yaşamak nedir ki ?

Georg Friedrich Puchta; Hegel ve Savigny ‘nn ekolünü takip eden bu adam 28 yaşında hukuk profesörü olmuştu. Peki Puchta’yı bu genç yaşında profesör yapan neydi ?

Kant; o kadar çok okurdu ki arta kalan boş zamanlarında limana gider, denizcilerle konuşur gittikleri yerleri öğrenirdi. Bu adamın sunduğu ‘‘İnsan onuru’’ kavramı bugünkü modern hukukun dayandığı temellerden bir tanesi. Peki Kant niye bunlarla uğraşmıştı ki ?

Galiba bu sorulara cevap vermek hukuku yaşamanın ne olduğunu da bir nebze      

cevaplandırabilecektir.

  • Son günlerin popüler filmi Arif v 216.

Filmi kimi izledi, kimi beğendi, kimi gülmedik dedi, kimi ise sırada buldu.

Filmde en bariz göze çarpan nokta aslında dün-bugün karşılaştırmasıydı. Arif bir karakter olmaktan öte bir tip haline dönüşmüş ve bugünün insanını temsil ediyor. Saygı, kültür, etik ve  değerler bunların hepsini bir kenara bırakmış olan bugünün insanını. Ancak, galiba robotların yaygınlaşmamasından sebep, halen duygularını kaybetmemiş.

Filmde bunun en güzel örneği Arifv216 ’nın sokakta yürürken bir anne ve çocuğuyla yanlışlıkla çarpıştıkları sahne. Bu sahnede dün ve bugünü  aynı karede görüp karşılaştırabiliyoruz.

  • Peki iyi de hukuk nerede ?

İşte, hukuk sadece kanun ise evet burda bir hukuk yok.

Bugün MK.2 gibi kişinin haklarını kullanmada borç ve yükümlülüklerini ifa etmede dürüst bir şekilde davranması ya da kanunun iyiniyete sonuç bağladığı yerlerde iyiniyetin sonuç doğurması.

İşte bunlar insan onurunun korunması, adalet ve hakkaniyete ulaşılabilmesini sağlayan soyut normlardır. Şüphesiz ki bu normlar sosyal yaşamdan bağımsız tutulamaz.

  • Sonuç

İşte Arifv216 bu sosyal ve soyut normaların işlevsizleştiği günümüz insanına güzel bir eleştiri getirmiş. Teknoloji ve bilimin gelişmesine rağmen değerlerin kaybedilmesine işaret etmiş. Özetle bir ayağıyla güldürüye öbür ayağıyla mesaj vermeye bürünmüş.

Gülünür, gülünmez orasını pek bilemem ama Arifv216 etik,ahlak,saygı ve sevginin ne demek olduğunu karşılaştırarak göstermeye çalışan güzel ve keyifli bir film olmuş. Tebrikler.

* Tadadi olarak saymak gerekirse;

- Şüpheden sanık yaralarlanır ilkesi nedir için ‘’ Find me Guilty-2006 ‘’

- Masumiyet karinesi için ‘’ The Hunt-2012’’

- Keza, ceza hukuku alanında Etik için  ‘’ Primal Fear-1996 ’’ ve ‘’ Justice for All-1979 ’’ filmleri keyifle izlenebilir.

Son olarak;

Bir önceki röportajımız için pek çok olumlu-olumsuz eleştiri, yorum, tebrik aldık. Öncelikle herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Zira eleştiri de dahil tüm geri dönüşler, daha iyi işler yapabilmek için yolumuza ışık tutacak bizim kusurlarımızı görmemizi sağlayacaktır.

Bir sonraki röportajı taşıma sektörü üzerine yapacağım. Önerilerinizi beklerim.

Saygı ve hürmetle...