Belçika’nın yeni nesil savaş uçağı olarak F-35’i seçmeye hazırlanıyor.

Belçika Haber Ajansı Belga’nın hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümet yeni nesil savaş uçağı olarak Eurofighter Typhoon yerine Lockheed Martin’in F-3’i seçecek. Belçika hükümetinin kararının 29 Ekim’den önce resmen duyurması bekleniyor.

Lockheed Martin Mike Friedman, Belçika’nın firmaya seçimini bildirip bildirmediğini teyit edemeyeceğini söyledi. Sözcü e-maille yaptığı açıklamada, “Belçika F-35’i seçerse, Hava Kuvvetleri için dönüşüm imkanı sunuyor ve onları dünyanın en gelişmiş uçaklarını kullanan küresel bir koalisyonla aynı seviyeye getirecek. F-35 programı, güçlü uluslararası ortaklıklar üzerine kurulmuştur ve teklifimiz, Belçikalı şirketler için küresel F-35 girişimine katkıda bulunacak önemli endüstriyel fırsatlar içermektedir" dedi.

F-35, İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya arasında bir ortaklık olan Eurofighter’ı da içeren rekabette favori uçak olarak düşünülüyor.

Belçika geçtiğimiz yaz, F-35 ve Typhoon’a ek olarak Fransa’daki Dassault Rafale ya da yeni uçak satın almak yerine mevcut F-16 filosunu yükseltme seçeneklerinin de ele alınacağını söylemişti.