Yetkili bir kişinin veya yetkili bir kurulun, bir görevin yerine getirilmesi için, bir diğer kişiyi tayin etmesine atama denir.

Resmi Gazetenin 12.9.2018 günlü sayısında bir atama işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu atama işleminin gerekli koşulları taşıyıp taşımadığına bakmadan önce, atama işleminin yapıldığı kurumu incelemek yararlı olacaktır.

Atama işleminin gerçekleştirildiği kurum “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’dir.” 

Başbakanlığa bağlı bazı şirketleri yönetmek üzere 17.10.2016 tarihinde kurulan bu Şirketin özel hukuk hükümlerine bağlı olduğu söylenmekle birlikte bir çok ayrıcalık tanınmış ve özel hükümler getirilmiştir. 

Her türlü para piyasası işlemlerini, ulusal ve uluslar arası piyasalarda her türlü ticari ve finansal işleri yapmakla yetkili kılınan, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’ne; çeşitli büyük bütçeli kamu kuruluşları ve hazine arazileri devredilmiştir. 

Resmi Gazete’nin 12.9.2018 günlü sayısında yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu şirkete ait kuruluş kanunlarında bazı değişiklikler yapılacağı belirtilmiştir. Bu kararın altında Cumhurbaşkanı’nın adı mevcuttur.

Bu kararın altında, ikinci bir başlık altında ayrı bir Karar vardır. Orada da  Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanının, Cumhurbaşkanı olacağı yazılıdır. Ancak bu paragrafda yapılan atamayı, kimin yaptığını gösteren bir isim ve imza yoktur. Yasal bir kural olarak atamayı yapan makam ve makamı temsil eden kişinin imzasının, atama işleminin altında bulunması gerekirken bu kurala uyulmamıştır.

Ayrıca kuruluş ile ilgili düzenlemelerde, bu şirketin Cumhurbaşkanı’na bağlı olacağı söylenmekte ise de, Cumhurbaşkanı’na bağlı olmak ayrı bir konu, Şirketi yönetmek ve temsil etmek ayrı bir konudur. Cumhurbaşkanına bağlı olan; Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı gibi bazı kurum ve kuruluşlar vardır ancak bunların tamamı, ataması yapılan başka kişiler tarafından yönetilmektedir. Aynen bu kurumlar gibi, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’de Cumhurbaşkanı’na bağlı olmakla birlikte Başkanı ve Yönetimi; atama niteliklerini taşıyan, başka kişiler tarafından yerine getirilmelidir.

Ayrıca başta da söylediğimiz üzere bir göreve yapılan atama , yetkili bir kişinin veya yetkili bir kurulun, bir görevin yerine getirilmesi için, bir diğer kişiyi tayin etmesi halidir. Bir kişinin kendi kendisini bir göreve getirmesi, ataması  ve yetkili kılması, atama kapsamına girmeyen ve yasalarda tanımı olmayan bir uygulamadır.

İleride bir çok aksaklıklara ve sakıncalara neden olacak bu ve benzeri uygulamaların acilen düzeltilmesi, hukuk devleti ilkeleri bakımından da gereklidir.

Av.A.Erdem AKYÜZ