Avukatlık ücretlerin en alt sınırı resmi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile belirlenir. Hiç ücret kararlaştırılmamış olsa bile avukattan bir işinin yapılmasını isteyen vatandaş tarifedeki en az ücreti ödemek zorundadır. Tarifede belirtilen miktarın üstünde bir ücrette anlaşılabilir; ancak, altında bir ücret kararlaştırılamaz.

Eskiden arz sıkıntısı olan mal ve hizmetlerin fiyatlarını resmi makamlar belirler o fiyatlar dışında alış veriş yapılması yasaklanırdı. Yolunu bulanlar resmi fiyattan aldıkları malları karaborsada gerçek piyasa fiyatı ile satarak büyük kazançlar elde ederlerdi. Yakalandıklarında ise ciddi cezalar alırlardı.

Ekonomiye fayda yerine zarar verdiği anlaşılınca fiyatları devletin belirlemesine son verildi ve hatta Anayasalar ile de yasaklandı. Ancak, asgari kalite standardının zaruri olduğu durumlarda fiyatların çok aşagı düşerek standardı da aşağı çekmesini önleme düşüncesi ile fiyatların asgari miktarını belirleme uygulaması kabul edildi. Avukatlık asgari ücret tarifeleri düzenlemesinin temelinde hizmetin standardını düşürmemek amacı yatar.

Buna karşın avukatlık hizmetlerinin asgari kalite standartları resmi veya özel bir belge ile belirlenmiş değildir. Başka bir deyişle avukatın öngörülen ücrete hak kazanabilmek için hangi kalite standartlarında hizmet vermesi gerektiği belli değildir. Ancak avukata iş yaptıran vatandaş, sanki, olması gereken kalitede hizmet verilmiş gibi tam ücret ödemek zorundadır.

Geçerli Asgari Ücret Tarifesi kendi içinde bile tutarsız ve ilkesel olarak da adaletsizdir. Örneğin büroda ve büro dışında sözlü danışmanın bir saati için ücret belirleyen tarife, büro dışında duruşma için avukatın geçirdiği ve geçireceği saati hiç hesaba katmaz. Avukat aynı miktarda dilekçe yazdığı ve aynı miktarda zaman sarfettiği işlerde işin değeri yüksek ise daha yüksek, düşük ise daha düşük ücrete hak kazanır. Avukatın emeğine, mesaisine ve başarısına göre değil, üstlendiği davanın değerine göre alacağı asgari ücret belirlenir.

Sözün özü; asgari ücret tarifeleri, mesleğin gelişimini ya da hizmetin kalitesinin alınan ücretin standardı ile uyarlı olmasını değil avukatların gelirini garantileme işlevi görmekte ve hem vatandaşa hem de mesleğe zarar vermekte.

Tarife, yeni bir anlayışla, avukatın vatandaşa kaliteli hizmet vermesini ve mesleğin gelişmesini sağlayacak ve vatandaş ile avukat arasında adil bir ilişkiyi sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.

Av. Mehmet GÜN

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."