Bir ramazan ve oruç ayını bitirip bayram günlerine giriyoruz. Her gün yaşadığımız bir çok olumsuzlukları bir kenara bırakıp mutlu ve neşeli olmak bizim de hakkımız.

Bir arkadaş anlatıyor: “Geçen gün gazete okuyordum; her gün zam, zam, zam. Bir şeyin düştüğünü görsem bayram yapıp hediye vereceğim’ dedim. Benim oğlan fırladı ‘Baba, bayramını yap, hediyemi isterim, karne aldık benim notlarım düştü.’ Dedi.”

Oruç tutan ve haliyle açlıktan, sıcaktan, susuzluktan bunalan bir vatandaş “Şu ramazan ne güzel bir şey, bitmesine üzüliyorum” demiş. Karşısındaki şahıs cevap vermiş “O halde, ramazan bitti diye neden bayram yapıyorsunuz?”

Bu olayın da Erzurum’da geçtiği söylenir : Kahvede insanlar iftar vaktini beklerken, içeriye birisi hızlı ve hırslı bir şekilde girer “Abi, çabuk bi koşu gelin, adamın bi tenesi orucunu tutmir, basir cigara içir, gözümün ögünde”. İçerdekiler cevap verir “Ula, temam bir dur, neye fenikirsen. Habu çaylarımızı bitirek, gelir hesap sorarık.”

Artık bayramlarda, bayram tebrik kartları yazıp yollamak, evde oturmak, ziyaretler yapmak, konuşup hal hatır sormak kalktı gibi bir şey. Bir elimizde telefon, bir elimizde bilgisayar tuşlarına basıp, yüzünü bile görmediğimiz kişilere  “tık,tık, tık” mesajlar atıp, mesajlar alıyoruz.

“Bir aile, yanlarına çocuklarını alıp, büyüklerini ziyarete gidiyorlar. Daha içeri girerken, gözleri etrafı görmüyor; ellerinde telefon, konuşup, mesajlar atıp, vatsap’lar alıyorlar. Tam o sırada internet bağlantısı kesiliyor, mecburen bir süre konuşuyorlar. Yarım saat sonra bağlantı tekrar sağlanınca, herkes telefonuna sarılıyor ve çocuklardan biri arkadaşına bir mesaj atıyor “Bizimkilerle biraz konuştuk, bayağı iyi insanlarmış.”

Eh, yaşadığımız günlerin mana ve ehemmiyetine uygun olarak bir fıkrayı da biz monte edelim:

“Siyasetçinin biri, bir köye gitmiş, akşam üzeri öyle bir sofra donatılmış ki, evlere şenlik; börekler, çörekler, tuzlular, tatlılar her şey var. Devlet büyüğü siyasi, çok memnun olmuş ‘Maşallah, burası ne zengin, ne bolluk bir yermiş’ demiş. Sofradaki köylülerden biri ‘Bu gün bayram. Onun için herkes karınca kararınca azığını ortaya koydu. Bolluğun sebebi budur’ diyince, biraz düşünen Siyasi ‘Dönünce hemen bir kanun çıkracağız, her günü bayram ilan edeceğiz, böylece her gün bolluk olacak’ demiş.”

Şansınız, talihiniz, rızkınız bol; günleriniz ve bayramınız kutlu ve mutlu olsun.

Av.A.Erdem AKYÜ