KOCAELİ (AA) - Kocaeli Valiliği, İzmit Belediyesi ve Bilişim ve Teknoloji Vakfı tarafından düzenlenen "Bilişim ve Teknoloji Yarışması"nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İzmit'teki bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, çocuklara yönelik bilim ve teknoloji yarışmalarının sayısının ve kalitesinin her geçen gün arttığını belirterek, bu durumun geleceğe daha büyük umutlarla bakmalarını sağladığını söyledi.

Bakanlığın bağlı kurumlar ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Çelik, fikirden ürüne kadar, ürünün piyasaya arzında da kullanıcısına kadar girişimcilerle beraber olan bir bakanlık olduklarını kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin bir üretim ülkesi olduğunu dile getirerek, "Bugün bir askeri tatbikat var İzmir'de. Yerli ürün mühimmatlar, helikopterler, insansız hava araçları, silahlı insansız hava araçları gibi birçok ürün orada deneniyor. 'Ne yaptınız?' diyorlar ya, o eskidendi. Şimdi ülke çok yetkin bir üretim merkezi." diye konuştu.

- "Orijinal ürünlere ve üretimlere ağırlık vermemiz lazım"

Yüksek teknolojik üretimde biraz daha mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

"Bu da burada yaptığımız yarışmalarla mümkün. Bizim düşük teknolojik, orta düşük teknolojik, orta yüksek teknolojik üründe dünyadan geri kalıcı hiçbir fiyat ölçümüz yok. Bizim ürettiğimiz ürünler, dünya pazarında iyi fiyatlarla satılıyor ancak yüksek teknoloji ürünle fiyat skalamızın yükselmesi lazım. Eğer kullandığımız aletlerden herhangi birisi üzerine bir iyileşme, gelişme, katkı koymamışsanız para etmesi çok zor. Herkesin yapmadığı sizin fark oluşturduğunuz, farklı olan bir ürünse bu ürünün piyasa değeri daha yüksek olacaktır. O yüzden karnımızın doyması için çok şeyimiz var bizim ama ülkemizin yüceltilmesi lazım, bunun için daha fazla bilgi ve teknolojinin hayata dokunmasına ihtiyacımız var. O da çocuklarımızın, üniversitelerimizin daha fazla bilgi üretip onu teknolojiye dönüştürmesiyle mümkün. Orijinal ürünlere ve üretimlere ağırlık vermemiz lazım."

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Çelik, Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Erdoğan, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Bilişim ve Teknoloji Vakfı Başkanı Eyüp Ayar tarafından, yarışmada dereceye giren öğrencilere plaketleri verildi.

Yaklaşık 70 ilkokul ve ortaokuldan katılımın olduğu yarışmada, yapılan değerlendirmelerin ardından 30 proje finale kaldı. Yarışmada projesi ilk 5'e giren öğrencilere yıllık 2 bin, ikinci 5'e giren öğrencilere de bin 500 lira burs verilecek.