Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından 14.09.2018 tarih ve E:118092 sayılı ve 2018/2 İç Genelge yayınlanmıştır. Bu İç Genelge kapsamında vergi dairelerine uygulamada ortaya çıkan bazı problemler nedeni ile 7143 sayılı yapılandırma yasasından faydalanamayan veya kısmen faydalanan bazı mükelleflere kolaylıklar getirilmektedir. Buna göre;

1. Birden çok vergi dairesine borcu olan mükellefler sadece bir vergi dairesine yapılandırma hakkında başvurusu var ise bu başvuru diğer vergi daireleri açısından da geçerli olacaktır. Örneğin; Konak vergi dairesine borcu olan mükellef (A)’nın söz konusu vergi dairesine yapılandırma dilekçesi verilmiştir. Öte yandan, mükellef (A)’nın Şirinyer vergi dairesine de borcu olduğu görülmektedir. İşte Konak vergi dairesine verilen dilekçe aynen Şirinyer vergi dairesine de verilmiş gibi işlem görerek, Şirinyer vergi dairesi borcuda yapılandırılacaktır.

2. Yasa’nın 2 ve 3 ‘üncü maddelerinden faydalanmak istemelerine rağmen sadece 3’üncü maddeye ilişkin başvuru formunu bağlı olduğu vergi dairesine veren mükelleflerin kanunun 2’inci maddesinden de faydalanmak istedikleri görülmektedir. Bu gibi durumlarda da, 7143 sayılı Yasa’nın 2’inci maddesi ile kesinleştiği halde süresinde ödenmeyen amme alacaklarının herhangi bir ihtilaf yaratılmadan belli bir ödeme planına bağlanarak ödenmesine imkan verilmek suretiyle Hazineye intikalinin sağlanması amaçlandığı ve anılan Kanun kapsamında ilk taksit ödeme süresinin 1 Ekim 2018 (30/09/2018 tarihi Pazar gününe rastladığından) tarihi mesai saati bitiminde sona erdiği dikkate alındığında verilen dilekçe dikkate alınarak yapılandırma ödemeleri kabul edilecektir.

3. Yine gerek e-devlet üzerinden ve gerekse Maliye Bakanlığı’nın internet adresi üzerinden başvuru yapanlar da muhtelif vergi dairelerine borçları için eksik kalan yapılandırmalarını 01.10.2018 tarihine kadar tamamlayabilirler. Çünkü burada mükellef lehine işlem yapılarak yapılan e-devlet başvurusu ve/veya diğer internet başvuruları dikkate alınacaktır. Sonuç olarak mükelleflerin hak kayıpları bu şekilde önlenmiş olacaktır.

4. Ayrıca, vergi sorumluluğu nedeni ile şirket ortakları, şirket müdürleri, mirasçılar, kefiller, kanuni temsilciler, Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişilerin bu sorumluluklarından kaynaklanan borçların taksitlendirilmesi amacıyla 01.10.2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine müracaat etmeleri halinde daha önce Maliye Bakanlığı internet adresi ya da e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ile başvuruda bulunup bulunmadıklarına ilişkin gerekli sorgulamalar yapılarak, başvuruda bulundukları anlaşılanlar hakkında madde 2 ve 3 kapsamında 1 Ekim 2018 tarihine kadar müracaat yaparak borçlarını yapılandırabilirler.

Sonuç olarak, bu kolaylıktan ilgili kişilerin durumlarını kontrol ederek faydalanmaları yararlı olabilir.