YENİ MEDENİ KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN EVVEL AÇILMIŞ BOŞANMA DAVALARINDA EŞLER ARASINDA HANGİ MAL REJİMİ KURALLARI UYGULANIR?

2002 yılında önce açılmış olan boşanma davaları sonuçlanıncaya kadar eşler arasında eski medeni kanun gereği tabi oldukları yasal mal rejimi mal ayrılığı devam eder. Dava boşanma ile sonuçlanırsa mal ayrılığı esasına göre eşler arasında herhangi bir paylaşım söz konusu olmayacak ve her eş kendi üzerine kayıtlı olan malın sahibi olmaya devam edecektir. Dava redle sonuçlanırsa ret kararının kesinleşmesini izleyen 1 yıl içinde seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçebilirler.

Örneğin; 2001 tarihinde açılan 20 yıllık evli bir çiftin boşanma davasında hakim boşanmaya karar verirse,eşlerin her biri kendi üzerine kayıtlı olan malın sahibi olmaya devam edecektir ve herhangi bir paylaşım söz konusu olamayacaktır. Ancak 2001 yılında açılan dava, 2002 mart sonrasında redle sonuçlanırsa bu kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde eşler anlaşarak bir mal rejimi seçebilirler. , ancak bir seçim yapmazlarsa edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar.