Toplumda çok merak edilen konulardan birisi de boşanma davası sırasında eşlerin telefonlarının dinlenip dinlenemeyeceği noktasıdır.

Boşanma davasında telefon kayıtları delil olabilirse de telefon dinlenmesi mümkün olmamaktadır.

Telefon Dinlemesi “İletişimin Tespiti , Dinlenmesi , Kayda Alınması “ Ceza Muhakemesi Kanununun 135 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “İletişimin Tespiti Kararı” na konu olabilecek suçlar aşağıda sayılmıştır :

1. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçu

2. Kasten öldürme suçu

3. İşkence suçu

4. Cinsel saldırı suçu

5. Çocukların cinsel istismarı suçu

6. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu

7. Parada sahtecilik suçu

8. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu

9. Fuhuş

10. İhaleye fesat karıştırma suçu

11. Rüşvet suçu

12. Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu

13. Silahlı örgüt (madde 314) veya bu örgütlere silah sağlama suçu

14. Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarında telefon dinlemesi yapılabilir.

Boşanma davası bu sayılanlara girmemektedir.

Ancak, boşanma davası sırasında mahkemeden telefon kayıtları istenebildiği gibi gelen kayıtların delil olarak kullanılabilmesi mümkündür. Talep halinde, GSM operatörleri geçmişe yönelik aramaları ve arayan numaraları, tarih, saat-dakika ve konuşma süresini mahkemeye bildirecektir. Ancak bu kayıtları görüşme ayrıntılarını içermez.Sadece, aranan numara, konuşma süresi ve hangi saatlerde arandığı belirlenebilecektir.Eğer bu görüşmeler olağan dışı saatlerde ise ve süreleri de normalin çok yukarısında ise davanızı ispatlamaniz kolaylaşacaktır.Bu gelen kayıtları da tanık ve başka deliller ile de desteklemeniz gerekecektir.


(Bu köşe yazısı, sayın  tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)