Boşanma aileler için bir OHAL durumudur; fakat Anayasa Mahkemesine göre OHAL KHK'leri neredeyse Anayasa'dan boşanma gibi bir şeydir.

Anayasa m. 148(1) Anayasa Mahkemesi’ne OHAL KHK’larını denetleme yetkisi vermemiştir. Anayasa Mahkemesi, 10.1.1991 tarihli kararında OHAL’de çıkarılan fakat OHAL KHK’sı niteliğinde olmayan KHK’ları denetlemeye yetkili olduğuna karar vermiş iken 12 Ekim 2016 tarihli kararında içtihat değiştirerek yetkili olmadığına karar vermiş bulunmaktadır.

2016 tarihli içtihadın gerekçesi, KHK’ların niteliğini belirlemenin iptalin yolunu açacağı yönündeki mantıken sakat ve görevden kaçınma sayılabilecek olan düşüncedir. Sakatlığı abartılı bir örnekle ortaya koymak gerekirse: Ahmet ile Ayşe’nin boşanmasına dair bir OHAL KHK’sını, Mahkeme, sırf adında OHAL denildiği için Anayasa’ya uyarsız bulmaktan kaçınacaktır.

Bu açıkça mantıksız ve hatalı bir yaklaşımdır. Anayasa Mahkemesi, önüne gelen belgeyi nitelendirmek ve kendisine yetki veren kuralları bu duruma uygulayarak gerekli kararı vermekle görevli ve yükümlüdür. Diğer hukuk yollarının önünün açılması için de Mahkeme’nin bu nitelemeyi yapması ve netleştirmesi zorunludur. Sonuçta Anayasa Mahkemesinin yetkisizliğinde bir değişiklik olmayacaktır; ancak, Danıştay'ın yetkili olduğu netleşecek ve hukukun önü açılacaktır.

Nitekim Kemal Gözler’e göre “… 15 Temmuz 2016 sonrası çıkarılan 667-687 sayılı olağanüstü hâl KHK’lerinde yer alan pek çok hüküm Anayasamıza apaçık bir şekilde aykırıdır. […….] pek çok düzenlemenin olağanüstü hâl ilân sebebiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. OHAL KHK hükümlerinin yarısından çok fazlası Anayasamıza aykırıdır”

Ülkemizde olağanüstü yönetim altında olunmasını gerektiren haller olabilir. Fakat olağanüstü halde de Anayasa geçerliğini sürdürmeli, hukuk üstün olmalı; Yürütme’nin yetkileri, olağanüstü halin gerekleriyle sınırlı olmalı; OHAL KHK’larının Anayasa’ya uyarlık denetimi yapılmalıdır. Bu nedenle Anayasa m. 148 ve Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri hakkındaki kanun bu husus açıkça belirtilmek suretiyle değiştirilmelidir.

"Yazarın özel izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."