Bilindiği gibi çiftçi kayıt sistemi, (ÇKS) 27.05.2014 gün ve 29012 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanan bir yönetmelik iyi sistemin amacı, kapsamı, dayanakları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bu yönetmelik hükümlerine göre  ÇKS uygulamasında çiftçilerin ekip, biçtiği, değerlendirdiği (kiralık araziler dahil) bütün araziler bu sistem sayesinde izlenebilmektedir.(Bkz. Yönetmelik md. 7)

ÇKS sistemi bir yandan tapu, vergi dairesi ve ilgili diğer kurumlarla bağlantılı bir şekilde koordine edilmektedir. ÇKS yönetmeliğinin ekinde yer alan ek formlar noksansız olarak doldurulup ilgili kuruma verilmelidir. Formda yer alan değişiklikler gerektiğinde güncellenebilir ve kuruma zamanında verilmelidir.

ÇKS sisteminde kaydedilecek arazilerin veraset ve intikal vergisi ve cins tashihi işlemlerine bazı vergisel avantajlar ve istisnanalar getirilmiştir. Buna göre çiftçi kayıt sisteminde ilgililerinin isteği üzerine tarım arazilerinin veraset intikal ve cins tashihi işlemlerinde; veraset ve intikal vergisi, tapu harcı, döner sermaye ücreti ve her türlü vergi ve kesintileri iki yıllık süre için alınmayacak.

ÇKS sisteminin etkin ve fonksiyonel bir şekilde kullanılması halinde muhtasar beyannameleri denetimi, zirai kazançların gerçek usulde Mart ayı beyanında denetimi, zirai stopajların doğru yapılıp yapılmadığının denetimi, tarım işletmelerinde KDV  iadesi ile ilgili yüklenilen KDV ‘nin işletmenin kayıtlı arazileri(m2) ve üretim sezonunda elde edilmiş olduğu mahsul (kg) ölçülüp kayıt altına alınabilir.(1).

Sonuç olarak ÇKS sisteminin zirai gelirler üzerinde veri tabanı açısından önemli bir fonksiyonu mevcut olup, sistemin ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde yürütülmesinde yarar görülmektedir.
 

(Bu köşe yazısı, sayın Av. N. Gaye ALPASLAN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)