Milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimi aynı gün yapılıyor. Sanki ortada TBMM ve Milletvekili seçimi yokmuş gibi varsa yoksa C.Başkanı seçimi gündemde. Cumhuriyetin en temel ve en büyük kuruluşu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve milletvekillerinin adı bile geçmiyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde ise adaylar, Sanki “babalarının cebinden” dağıtıyor gibi, bol keseden dağıtıyorlar.

Ramazan, Kurban Bayramları ile Gençlik ve Çocuk Bayramlarında para dağıtanlar, milyonlarca vatandaşın borçlarını silip, Ramazan’da Suriye’de iftar daveti yapanlar, suçlulara af vaadinde bulunanlar, imara aykırı yapılara af çıkranlar, devlete ait borçları, cezaları, faizleri silenler süpürenler, bekarlara eş, eşlere iş bulanlar, daha neler, neler.

Seçim vaadleri, Kenan Doğulu’nun şarkı sözlerini hatırlatıyor:

Geçer, geçer, geçer bunlar da geçer / Üzme tatlı canını,  bunlar da geçer / Neler.., neler, neler gördük biz / Neler çektik biz / Ne derlerse desinler / Bunlar da geçer.”

Ve Oğuz Atay’ın dediği gibi “Elbette geçer, ama bazısı teğet geçer, bazısı deler geçer.

Düşünüyorum da, “Ben Cumhurbaşkanı adayı olsa idim” vaadlerim başka türlü olurdu. Derdim ki;

*Devletin bütün boş ve fazla harcamaları önlenecektir. Makam araçlarının büyük bir kısmı kaldırılacaktır.

*İmar dışı ve mahkemelerin durdurma kararına aykırı olarak yapılan bütün binalar yıkılacaktır. Yapım ve yıkım masrafları, bu uygulamayı yapanlardan alınacaktır.

*Kamu yatırım, fabrika ve tesisleri gene devlete verilecektir ve bu uygulamadan doğan zararlar, uygulamayı yapanlardan alınacaktır.

*Lüzumsuz, hatalı ve yanlış iş yapıp, yanlış karar verenler, gereksiz ve keyfi harcama yapanlar, devleti zarara sokanlar hesap vereceklerdir.

*İhaleler, tek tek gözden geçirilecektir.

*Milletvekilleri, bürokratlar dahil; ayrıcalık ve kıyaklar kesilecek, bu güne kadar yapılan fazla ödemeler tahsil edilecektir.

*Anayasa ve yasalarda fazladan ve sonradan yapılan bütün değişiklikler ayıklanacak ve iptal edilecektir.

*Hiç kimse kafasına göre iş yapamayacaktır. Demokratik kurallar, eşitlik,  özgürlük, Atatürk İlke ve Devrimleri geçerli olacaktır.

Ve.., inanıyorum ki; bunlar söylendiği zaman, herkes tarafından benimsenecek ve paylaşılacaktır.

Av.A.Erdem AKYÜZ