Etkili ve vurucu yazılar yazmak veya tam olarak ifade edilmek istenen konuyu net bir şekilde yazıya dökebilmek için, öncelikle iyi bir okuyucu olmak ve gözlemci olmak gerekmektedir. Gözlem özellikle etkili yazı yazmanın anahtarlarından birini oluşturur. Yazı yazmak için okumak veya gözlemlemek ve gözlemlenenleri kelimelere dökmek gerekir. Tabi ki, peşi sıra sıralanmış ve çok çok yazılmış kelimeler değildir “Etkili Yazı Yazmak”.

Öncelikle etkili ve güzel yazı yazmanın bir beceri değil, azim ve çalışma ile ortaya çıktığını belirtmek gerekir. İşte bu sebeple etkili yazı yazmak için teknikleri bilmek ve adım adım uygulamak yazı yazacak kişiyi hedefe ulaştırır.

Yazı yazmanın hem meslek hayatında hem sosyal hayatta bir zorunluluk ve derdini anlatma çabası haline geldiğini unutmamak lazım. Günümüzde 140 karakterle kendimizi milyonlara anlatmaya uğraşırken, etkili yazı yazmak konusunda herkes püf noktaları merak eder hale gelmiştir.

Etkili Yazı Yazma Teknikleri Nelerdir?

Etkili Yazı Yazma Teknikleri Nelerdir?

Etkili Yazı Yazma Teknikleri Nelerdir?

Öncelikle yazı yazmak için masanın başına oturulduğunda yapılması gereken ilk şey hangi türde yazı yazacağımızı belirlemek bunu yapmak kişinin yazacağı şeyden sapmadan hedefe odaklanmasını saplayacaktır. Gordon R. Wainwright “BAŞARILI İŞ YAZIŞMALARI” kitabında yazı türlerini 4 bölümde toplamıştır.

  1. Tanımlama
  2. Açıklama
  3. Tartışma
  4. Anlatma

Yazı içerisinde “istek kipi” kullanmak; Eğer cümlede istek kipi kullanmak zorunlu değilse kullanmamak yazımızla muhattap olacak kişi için daha sadece ve anlaşılır olacaktır. “Sonuç olarak her zaman olmasa bile bu şekilde karar verebilirsin.” tarzında bir cümleyi “Sonuç olarak bu şekilde karar verebilir” şeklinde kullanmak yazımızda daha etkili ve sade olacaktır.

Yukarıda belirtilen yazı türlerinin ne olduğunu bilmek yazılacak yazının etkisi anlamında büyük rol oynar:

Tanımlama: Bu türde bir yazı yazdığımızda sözcüklerle karşı tarafın zihninde bir resim oluşturmayı hedefleriz. Tabi bu tarz yazılarda kullanılan kelimelerle betimleme yapmayı başarmak önemlidir.

Açıklama: Konu hakkında kısa bilgi ve açıklamaları içeren yazılardır.

Tartışma: Herhangi bir konu, düşünce üzerine analizler yapılan, tezlerin ve antitezlerin tartışıldığı yazılardır.

Anlatma: Hikaye, öykü veya kronolojik olarak bir sıra ile bilgilerin verildiği aslında içerisinde bir kaç yazı türünü barındıran yazılardır.

Yazıda kullanılan ortalama kelime sayısı da ne anlatıldığı ve nasıl anlatıldığı kadar önemlidir. Bir okuyucu ortalama dakikada 150-250 kelime arası okumaktadır. Tabi bu durum 120-150 kelimeye kadar düşmektedir. Bu noktada karmaşık ifadelerden kaçınmak faydalıdır.

Etkili Yazı Yazma -3

Olumsuz cümleler yerine olumlu kalıptaki cümleleri kullanmak okuyucuda daha anlaşılır ve etkileyici bir izlenim bırakmaktadır. İletişim uzmanları tarafında belirtilen bir kurala göre bilinçaltı olumsuz kipleri almamaktadır. Bu durumda yapılması gereken olumlu kipler kullanmaktır.

AKTİF CÜMLELER ve ÖZET İFADELER etkili yazılarda önemli rol oynar. İşi yapan kişinin önemli olmaması halinde pasif cümleler daha net anlamlar ifade eder. Eğer işi yapan kişi önemlisi ise özne ve yüklemin belirtilerek aynı olması hali yani aktif cümleler yazılarda daha etkileyici olmaktadır.

Etkili Yazı Yazma tekniklerini maddeler haline getirecek olursak;

  • Mutlaka kısa ve okunması kolay cümleler kurun.
  • Çoğunlukla olumlu ifadeler kullanın.
  • Özne-yüklem uyumuna dikkat edin.
  • Cümleleri mutlaka tamamlayın.
  • Yazılanları göndermeden önce mutlaka okuyun. Hataları ve yanlışlıkları düzeltin.
  • Noktalama işaretlerine dikkat edin.
  • Yazışmalarda kısaltmalar konusuna özen gösterin. Kısaltmaları herkesin anlayabileceği veya dip not bilgilendirmesi ile açıklayacağınız şekilde kullanın.
  • Sık sık tekrar cümlelerden kaçının.
  • Çok eski atasözü ve deyimler kullanarak kişilerin yazıda anlam kaybı yaşamalarına sebep olunmamalı.


microdestek.com