"Hey Allahım ya" diyorum içimden… Söz bana verildiğinde de başlıyorum yarım saat sözlü savunmaya. Hakim sağ olsun bölmüyor, uzun uzun dinliyor. Savunmam bitince de;

-Avukat bey daha tanıklar dinlenmedi, siz esasa ilişkin savunma yaptınız??

deyince, 

-Farkındayım Sayın Hakim, lakin görüyorsunuz, sözlü savunma yapmayınca müvekkilin gözünde hiç bir iş yapmamış gibi görünüyoruz.” diyorum… Hakim, “sizin de işiniz zor” dercesine başıyla onaylıyor… 

Küçük yaşta çok konuşan çocuklar için ” Bu çocuk kesin avukat olacak” dediklerini muhtemelen siz de duymuşsunuzdur. Konu hak aramak olunca, bu iş için para vermiş olan müvekkil de avukatının çok konuşmasını bekler. Müvekkilin gözünde avukat ne kadar çok konuşursa, aldığı ücreti o kadar hak eder… 

Hatta kimi avukatlar, bu çok konuşma işini abartıp, iş görüşmesinde, müvekkilin derdini tam olarak dinlemeden, müvekkilden çok kendileri konuşurlar… Yargılamalar çoğunlukla yazılı yargılama usulü ile yürüdüğünden, çoğu zaman mahkemeler avukata usulen söz verir. 

Fırsat bulup söz alan avukatın da beyanları, genellikle tutanağa ” Önceki beyanlarımı tekrar ederim” şeklinde geçer. Beyanlar zapta geçmeyince de avukat ile hakim arasında “Ben öyle mi dedim?” tartışması yaşanır… 

Bazı duruşmalarda ise hakimler sağolsun ne davacı ne de davalı tarafa söz vermezler. Dosyanın durumuna göre sizin yerinize beyanları da yazdırıverirler.  Söyleyecek bir şeyiniz varsa müdahale edersiniz, ilave söylenecek bir şey yoksa zaten duruma ses çıkarmazsınız.

Ağzınızı dahi açmadan duruşmaya girip çıktığınız zamanlar olur.

Yargılamalar çoğunlukla yazılı yargılama usulü ile yürüdüğünden, çoğu zaman mahkemeler avukata usulen söz verir. Fırsat bulup söz alan avukatın da beyanları, genellikle tutanağa ” Önceki beyanlarımı tekrar ederim” şeklinde geçer. Beyanlar zapta geçmeyince de avukat ile hakim arasında “Ben öyle mi dedim?” tartışması yaşanır… 

Bazı duruşmalarda ise hakimler sağolsun ne davacı ne de davalı tarafa söz vermezler. Dosyanın durumuna göre sizin yerinize beyanları da yazdırıverirler.  Söyleyecek bir şeyiniz varsa müdahale edersiniz, ilave söylenecek bir şey yoksa zaten duruma ses çıkarmazsınız. Ağzınızı dahi açmadan duruşmaya girip çıktığınız zamanlar olur.
Eğer mesleğe yeni başlamış bir avukatsanız, aşağıdaki cümleleri ilerleyen yıllarda yüzlerce kez kullanacağınızı garanti edebiliriz. Eğer  meslekte kıdemliyseniz, bunları yüzlerce kez söylediğinize de bahse girebiliriz… 

İşte o cümlelerin bazıları; 

–Aleyhe olan hususları kabul etmiyoruz. 

–İnceleyip beyanda bulunmak için süre talep ediyoruz. 

–Bu aşamada bir diyeceğimiz yoktur. 

–Dosyanın bilirkişiye gönderilmesini talep ediyoruz. (Tevdiini deyince daha havalı olduğunu düşünenler yok değil) 

–Eksiklikler giderilsin. (Neyin eksik olduğu bilinmeyen durumlarda kullanılır.) 

–Dosya tekemmül etmiştir, karar verilmesini talep ediyoruz. (Lehe karar verirseniz elbette memnun oluruz lakin yıllardır bekliyoruz, yeter artık karara çıksın anlamında kullanılır.) 

–Önceki beyanlarımızı tekrar ediyoruz. (Emaneten rica üzerine girilen duruşmalarda, dosyada önceden verilmiş herhangi bir beyan yoksa sıkıntı yaratan cümledir.) 

–Davamızın kabulünü talep ederim. (Davacı vekili olunan her dosyada doğal olarak be en çok kullanılan cümledir.) 

–Müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum. 

–Müvekkilin beraatini talep ediyorum.

–Etkin pişmanlık / haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını talep ediyorum. 

–Müvekkilim sabit ikametgah sahibidir. Sabıkası yoktur. Deliller toplanmış olduğundan delillerin karalanması ihtimali de yoktur.  

–Öncelikle usulden, kabul görmezse esastan davanın reddini talep ediyorum. (Nerden tutarsa artık) 

–Dosyanın bilirkişiden dönüşü beklensin. 

–Biz de takip etmiyoruz. (Davacı tarafın gelmediği, mazeret de göndermediği durumlarda dosyanın müracaata kalması için söylenir. Zafer etkisi yaratır lakin 3 ay içinde dosya kuvvetle muhtemel yenileneceğinden bu etki geçicidir. İcra mahkemesine yapılan şikayetler gibi istisnai durumlarda, davacı taraf gelmese de hakim bir karar vermekle yükümlü olup, bu tür dosyalar müracaata  kalmaz ise de, mesleğe yeni başlayan veya stajyer arkadaşların acemiliğine gelip “Biz de takip etmiyoruz” dediği, ardından hakimin “Sizin takip etmiyorum demeniz bir şey değiştirmiyor” demesi üzerine çoğu zaman mahçup bir ifade ile kendisine “karşı taraf gelmezse biz de takip etmiyoruz dersin” diyen kişiye içinden saydırmasına sebebiyet veren cümledir.)


Hukukitavsiyeler