Mahkemede geçen bir celsede izlenecek 14 film

İyi seyirler...


And Justice For All

1)…And Justice For All (1979) IMDb 7,4

Vicdan mı cüzdan mı?
Genç bir kıza şiddet ve tacizle suçlanan bir hâkimin avukatlığını yapan Arthur gerçekte suçlu olduğunu bildiği müvekkilini savunmak zorundadır. Mahkeme günü geldiğinde kariyeri ve vicdanı arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.

______

12 Angry Men

2) 12 Angry Men (1957) IMDb: 8.9

On biriniz bir ben tek
Dünya klasikleri arasında yerini koruyan film, babasını öldürmek suçundan mahkemede yargılanan genç için 12 Juri üyesi bir odada çocuk için verilecek kararı tartışırlar. 11 Üye çocuğun suçlu olduğunu düşünür sadece biri çocuğun suçsuz olduğuna inanır. “12 Kızgın Adam” genç adamın sonunu belirleyecektir…

_______


3) Judgment at Nuremberg (1961) IMDb: 8.1

Faşiszm yargılanıyor.

İki dalda Oscar alan film: 2. Dünya savaşı sonrası nazilerin insanlık suçu işlediklerinden dolayı sanık olduğu mahkemeleri ve yargı süreçlerini anlatıyor. Dan Haywood tarafından yürütülen mahkemede bütün bu insanlık suçu 4 günah keçisinin üzerine yüklenmektedir.

_______



4) Anatomy of a Murder (1959) IMDb: 8.0

Tecavüz karşısında cinayet meşru olabilir mi?

Karısına tecavüz eden tecavüzcüyü öldüren bir adam, bu tip bir cinayetin meşru olduğunu savunuyor. Sonuçta film bu tip bir cinayet sebebinin haklı olup olmadığını tartışıyor.

______



5) In the Name of the Father (1993) IMDb: 8.0

Suçsuzluk da bir suç mudur?

Konusunu gerçek bir hikayeden alan In The Name Of The Father suçsuz oldukları halde hüküm giyen baba oğulun amansız hukuk mücadelesini konu alıyor.Gerry Londra’ya geldikten bir süre sonra bir terörist saldırının faillerinden biri olarak tutuklanır. Gerry’nin babasının da ona yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından bir kadın avukatın onların özgürlük mücadesine ortak olması aklanmak için bir umut olacaktır.

_______

Witness For The Prosecution1

6) Witness For The Prosecution (1957) IMDb 8.3

Karım bile bana karşıyken…
Sir Wilfrid Robarts’ın kalp krizi geçirdiğinden dolayı meslek hayatına bir süre ara vermesi gerekmektedir. Ancak ünlü avukat Leonard Vole davasını duyunca mahkeme salonuna geri döner. Vole, zengin bir kadını öldürmekle suçlanmaktadır ve işin en ilginç yanı karısı Christie’nin, savunma için değil, savcılık için tanıklık yapacak olmasıdır.

________

Inherit the Wind

7) Inherit the Wind (1960) IMDb: 8.2

Müslüman mahallesinde evrim teorisi satmak.
Dinci bir kasabada evrim teorisi dersi veren bir öğretmenin toplum tarafından dışlanması ve mahkemeye düşmesinden sonra olayları anlatan film iki usta avukatın kozlarını paylaşmasıyla devam ediyor…

______



8) A Few Good Man (1992) IMDb: 7.6

Emir demiri keser.

Mahkeme salonunu dahi görmeden 60’ın üzerinde dava kazanan bir avukatın önüne küba sınırında askerlerin birisini öldürmesiyle alakalı dava gelince işler sarpa sarmaya başlamıştır. Avukat bu sefer askerlerin cinayeti kabul etmemesi ve verilen emri uyguladıkları iddiası üzerine ve JoAnne Galloway isimli diğer donanma avukatı da işin içine girince davayı mahkemeye taşımak zorunda kalacaktır.

________



9) To Kill a Mockingbird (1962) IMDb: 8.3

Vicdanınız daha kara!

Büyük Ekonomik Buhran yılları olan 1930’larda – ırkçılığın en doruk noktasında olduğu bir zamanda – ABD’nin güney eyaletlerinden Alabama’da, ırza geçme suçundan tutuklu siyah bir adamın savunmasını üstlenen, onu savunurken de önyargılı ve hoşgörüsüz kasaba halkına karşı duran ilkeli ve cesur bir avukatın öyküsünün anlatılıyor.

_______



10) Primal Fear (1996) IMDb: 7.7

Katiller de ürkek, çekingen ve masum olabilir.

Film kanlı bir cinayetle başlıyor. Öldürülen bir rahip, öldürense kilisenin sahip çıktığı kimsesiz bir genç. İyi ama babası gibi sevdiğini iddia ettiği Rahip Rushman’ı neden öldürmüş olabilir ki bu ürkek bakışlı, çekingen ve çelimsiz genç? Neredeyse bir pop yıldızı kadar ünlü ceza avukatı Martin Vail’in hiç para almadan üstlenmeyi kabul ettiği davada ilk yanıtlanması gereken soru bu işte.
______

Find Me Guilty

11) Find Me Guilty (2006) IMDb: 7.1

Avukata ihtiyacım yok!
Lucchese suç örgütünün 20 üyesi mahkemeye çıkartılır. Davalılardan biri olan Jackie, kendi savunmasını üstlenmeye karar verir. 30 yıllık bir cezaya mahkûm olan Jackie’ye aralarında en yakınlarının da olduğu örgüt üyelerine karşı tanıklık etmesi için karşılığında ceza indirimi teklifi getirilir. Ailesine ihanet etmeyi reddeden Jackie, hem davalı hem avukat olarak mahkemeye çıkar.

______



12) Runaway Jury (2003) IMDb: 7.4

Hukukun hukuksuz dünyası

New Orleans’da geçen filmde dul bir kadın eşinin cinayetinden dolayı büyük bir şirkete dava açıyor. Milyon dolarlık davada, dürüst bir avukat kadının davasına bakıyor. Kazananı önceden belli olan dava, hukuk dünyasının arka planında dönen olaylarla ilgi çekici gelişmelere sebep olur.

______



13) Amistad (1997) IMDb: 7.2

Özgürlük için yapılan isyan aslında bir suç mudur?

1839 yazında Küba Sahillerinden hareket eden ve içerisinde tutuklu Afrikalı köleleri taşıyan La Amistad gemisinin yolculuğuna başlamasıyla açılır. Cinque isimli bir adamın gemiden söktüğü bir çiviyle prangalarını açar ve birçok arkadaşını aynı şekilde özgür bırakır. Böylece gemide esaslı bir isyan başlamış olur. Akabinde gemi mürettebatı ve köleler arasında başlayan savaş mürettebattaki birçok kişinin ölümüyle sonuçlanır. Sağ kalan iki kişi ise köleleri istedikleri yere götürmek zorundadır. Ancak yolculuk esnasında karşılaşacakları bir Amerikan savaş gemisi tarafından yakalanacak, ardından da bu suçlar sebebiyle yargılanmaya başlayacaklardır.

_____

İlk Canilik
 
14) İlk Canilik (1995) | IMDb 7.3

Bizi suçlu yapan yer hapishanedir.

5 dolar çaldığı için en azılı mahkumların kapatıldığı meşhur Alcatraz hapishanesine gönderilen Henri Young (Kevin Bacon), buradan kaçmaya çalışırken yakalanır ve hücreye kapatılır. Karanlık ve soğuk bu hücrede, 3 yıl acımasız gardiyan Milton Glenn’in (Gary Oldman) işkencesine maruz kaldıktan sonra çıktığında bir caniye dönüşen Henri, şimdi ise bir mahkumu öldürmek suçundan birinci derece cinayetle yargılanmaktadır.
_____


Bonus: Judge (2014) IMDb: 7.4

Babamı savunmak zor iş.

Hank Palmer parlak bir kariyeri olan, Chicago’da yaşayan bir avukattır. Önemli bir davasının arifesinde, annesinin kaybettiğinin haberini alır. Babasıyla çok uzun zamandır görüşmeyen Hank, aileden iletişimde olduğu tek insanı da kaybetmiştir. Üstelik doğup, büyüdüğü Carlinville kasabasından başka kimseyle de görüşmemiştir. Annesinin cenazesi için geri dönen Hank’ı, burada cenaze töreninden daha fazlası beklemektedir. Pek de sıcak karşılanmadığı kasabadan bir an önce uzaklaşmaya çalışırken kendisini, 42 yıllık yargıç olan babasını savunmak üzere mahkemede bulur…


>> Tüm zamanların en iyi 100 'hukuk' filmi 

Kaynak: sinefesto.com