-“Hayrola, ne geçiyor aklından yine?” diye sordum…

-“Öyle bir sözleşme hazırlayalım ki, hem Burcu’yu (Nişanılısı) kontrol edebileyim, nerede ne yaptığını bilebileyim. Hem de bunu yasal bir zemine oturtalım, bunu yapmaya hakkım olsun, itiraz edemesin” dedi…

-“O seni denetleyebilecek mi peki?” dedim,

-Benden yana sorun yok, o da beni denetlesin ki taraflı hazırlandığını düşünmesin sözleşmenin” dedi.

-Sen dur hele ben size uygun bir sözleşme hazırlayacağım. Bitince sana haber veririm” dedim… Aklımdan çıkmış gitmiş.  15 gün sonra yeniden aradı,

-“Ne oldu bizim sözleşme?” diye sordu. Dedim “başladım ama daha bitmedi, akşama tamamlarım” Aklımdan tamamen çıkmıştı oysa…

Başladım sözleşmeyi hazırlamaya…


EVLİLİK PROTOKOLÜ

İş bu sözleşme ile taraflar, birbirlerinin, evlilik birliğinin taraflara yüklemiş olduğu sadakat yükümlülüğüne ilişkin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemek amacıyla, hiç bir baskı altında kalmadan, hür iradeleriyle, tüm maddelerini okuyup müzakere ettikten sonra aşağıdaki protokolü hazırlayıp imzalamışlardır.

1- Taraflar, evlilik yüzüklerini, hiç bir surette parmaklarından çıkarmayacaklardır. Elimi yıkamak için çıkardım, parmağımı sıkmaya başlamıştı gibi gerekçeler kesinlikle mazeret olarak ileri sürülemeyecektir.

2-Taraflardan her biri, mevcut kullandıkları telefon hatlarından başkaca bir hat kullanmadığını, diğer tarafın bilgisi ve rızası olmadan yeni bir hat edinmeyeceğini kabul beyan ve taahhüt ederler.

3- Taraflar, mevcut GSM hatlarının bağlı olduğu operatörlerden, görüşme ve mesaj kayıtlarını alabilmek için gerekli olan şifreleri aldıktan sonra, her bir taraf, şifreyi diğer tarafa verecek ve hiç bir surette bu şifre değiştirilmeyecektir. Güvenlik nedeniyle şifrenin değiştirilmek durumunda kalınması halinde, yeni şifre, gecikmeksizin karşı tarafa bildirilecektir.

4- Cep telefonunun, gerek açılış ekranına, gerekse telefona yüklenmiş herhangi bir programa, girişi engelleyecek şekilde, hiç bir surette şifre konulmayacaktır. 5- Eşler, birbirlerinin mevcut tüm e-mail adreslerinin kullanıcı ad ve şifrelerini birbirlerine söyleyecek, dileyen taraf, dilediği zaman, bu e-mail hesaplarına girmek suretiyle, diğer eşin yazışmalarını okuyabilecektir.

6- E-mail hesaplarında olduğu gibi, eşler, birbirlerinin telefonunu, görüşmeleri, whatsapp, sms sair yazışmalarını dilediği zaman okuyabileceklerdir.

7- Her iki taraf da, telefonuna, Androrec uygulamasını yükleyecek ve yapmış oldukları konuşmaların kayıtlarını saklayacaklardır. Taraflardan herhangi birinin, bu görüşme kaydını ve androrec kayıtlarını silindiği hususu, ilgili operatörden alınan görüşme kayıtları ile veya sair delillerle tespit edilir ise, bu durum, sözleşmeye aykırılık ve ağır kusur sayılacaktır.

8-Tarafların, birbirlerinden, gün içinde 3 defayla sınırlı olmak üzere, konum isteği gönderme talep hakkı bulunmaktadır.

9-Tarafların cep telefonları, hiç bir surette kapalı / ulaşılmaz olmayacaktır. Tarafların, “Bataryam bitti ” savunmasının ardına sığınmasını engellemek amacı ile, bu sözleşme ile, her iki tarafa da 3’er adet yedek batarya, işbu protokolün imza anında elden teslim edilmiştir.

10-Talebe rağmen konum bildirmekten imtina eden veya arandığında telefonuna ulaşılamayan taraf, android telefonlar için üretilmiş olan ve kullanıcının bulunduğu ortamda kamerasını ve ses kayıtlarını alma imkanı veren programın telefonuna yüklenmesine kayıtsız şartsız müsaade edecek ve konum bilgisini (GPS ayarlarını) devamlı surette açık tutacaktır.

11- Taraflar, tüm sosyal medya hesaplarının (facebook, twitter, instagram vs) kullanıcı ad ve şifrelerini birbirlerine verecek ve güvenlik gerektirmediği sürece bu şifrelerini değiştirmeyeceklerdir. Güvenlik nedeniyle değiştirilen şifreler, gecikmeden karşı tarafa iletilecektir.

12- Taraflar, hiç bir surette, internet üzerinden, 3. şahıslarla iletişim kurulabilen arkadaşlık, oyun sitelerine üye olmayacaklardır. Evlilik öncesi üyeliklerin de tümü kapatılacaktır.

13- Facebook’ta, profil resmi, düğün fotoğrafı ile değiştirilecek, ilişki durumu ise evli olarak ayarlanacaktır.

14- Sosyal medya hesaplarındaki arkadaşlık isteklerinin kabul edilip edilmeyeceği, diğer eşin tasarrufunda olacaktır.

15- Sosyal medya hesaplarında mevcut arkadaşlar / bağlantılardan,  herhangi birinin kaldırılması / arkadaşlığın sonlandırılması, hesap sahibi olmayan eş tarafından talep edildiğinde, diğer eş bunu kayıtsız şartsız kabul edecektir.

16- Karşı cinsten kişilerle görüşmek,  akraba olsa dahi, diğer eşin onayına bağlı olacaktır.

17- Yemek, düğün ve benzeri nedenlerle sosyal ortamlarda bulunulduğu taktirde, kadın eş, yüzünü duvara dönecek şekilde, erkek eşin göstermiş olduğu masaya oturacaktır.

18- Karşı cinsten biriyle yanak yanağa öpüşülmeyecektir. 60 yaş üstü karşı cins, bu kuralın dışındadır.

19- Etel boyu, dizaltı olacak şekilde kıyafetler giyilecektir. Mini etek, vücut hatlarını belli eder şekilde tayt giymek yasaktır. Üste giyilecek kıyafetlerde, göğüs çatalı kesinlikle görülmeyecek, südyen seçiminde, büyütücü, sıkıştırıcı, destekleyici südyenler gibi, karşı cinsten 3. şahısları tahrik unsuru taşıyabilecek hiç bir kıyafet ve aksesuar kullanılmayacaktır.

20-Tarafların birbirlerine karşı olan sadakat yükümlülüğü, eşlerden birinin vefatı halinde dahi devam edecektir. Şöyle ki; hayatta kalan eş, kaç yaşında olursa olsun evlenmeyecek ve bu kurallara bağlı kalacaktır. Vefat eden eş ise hurilerden / nurilerden uzak duracaktır.

İşbu protokol, 20 (yirmi)  maddeden ibaret olup, …../……/…… tarihinde taraflarca düzenlenip imza altına alınmıştır.



Hazırladım diye mesaj attım protokolü. “Mail atabilir misin?” dedi.

Okurken Yüzündeki ifadeyi görmem gerektiğinden, “Olmaz ofise gel birlikte okuyalım” dedim, geldi…

Okudu, okudu, okudu… Ne dese beğenirsiniz?…

-“Son maddeyi çıkarırsak bence çok güzel olmuş…”

Böyle bir protokolün hukuken hiç bir bağlayıcılığı olmadığını, aksine bunun, kendisinin ne derece kırık bir adam olduğunu göstereceğini uzun uzun anlattım.

Bana hala ısrarla, “O geçersiz olduğunu bilmez ki, sen ver bi çıktısını ben ona imzalatayım” demez mi…

Vermedim.. Beni böyle şeylere alet etme, kızın da başını yakma durduk yere dedim…

Ofisten çıkarken son söylediği söz

-“Bari şu ses ve kamera görüntüsünü alabileceğim programın adını söyle” oldu…


Av. Ahmet Erkan 


Kaynak : http://hukukitavsiyeler.com/2016/01/kiskancalara-ozel-evlilik-sozlesmesi-ornegi/