Avukatlık mesleğinin ne kadar zor olduğunu ve dikkat edilmesi gereken bir meslek olduğunu gözler önüne seren yazı şöyle:

İşte o yazı;

SENEDİ BIRAKIP GİTTİ
Bir gün büroda oturmuş her zamanki rutin işlerimle uğraşırken, daha önce tanımadığım biri geldi ve yüklü bir alacağından söz ederek bir kambiyo senedi çıkardı. Senet kurallara uygun bir senetti. Ücretten ve masraftan söz ettim, hiç itiraz etmedi. Ancak ücreti tahsilattan sonra ödeyebileceğini beyan etti. Vekalet bilgilerini verdim. Bir süre sonra en yakın noterden vekaletname getirdi. İstediğim masraf avansını, borçluya ilişkin bilgileri ve senedi bırakıp gitti.

TEŞEKKÜR EDİP ÇIKTI
İcra takibine başladım. Tebligattan hemen sonra borç ödendi. Parayı çektim. Arada bir uğrayan, senedi bırakan şahıs geldi, takibin akıbetini sordu. Tahsil edildiğini söyledim. Hesabı çıkardım, vekalet ücretimi keserek kalan bakiyeyi ödedim. Tedbirli bir avukat olarak da ibraname almayı ihmal etmedim. Şahıs defalarca teşekkür edip çıkıp gitti.

‘‘Her avukat böyle çalışmak ister, oh ne güzel iş'' demeyin. Buraya kadar herşey iyi, ancak sonrası tam bir felaket.

ARAŞTIRMAYA BAŞLADIM
Kısa bir süre sonra noterden bir ihtarname aldım. İhtarnamede verilen senetten ve takipten bahisle, tahsil edilen paranın ödenmesi isteniyordu. Çok şaşırmıştım. Derhal ihtarnamedeki adrese bir mektup yazarak, parayı ödediğimi beyanla, görüşme için bir randevu verdim. Randevu tarihinde, kapıdan müvekkilim olduğunu söyleyerek giren kişiyi görünce, şaşkınlıktan küçük dilimi yutacaktım. Çünkü bu kişi, parayı ödediğim kişi değildi. Onu ilk kez görüyordum. Ardından bu olay yargıya intikal etti ve ben tahsil ettiğim, dolayısıyla zimmetimde gözüken parayı, ikinci kez ödemek zorunda kaldım. Bu olayı böyle bırakamazdım. Araştırmaya başladım. Araştırma sonucu olay açıklığa kavuştu.

Senedi getiren şahıs, benimle konuştuktan sonra, noterde kendisini bekleyen asile vekaletnameyi hazırlatmış ve kendisi asilmiş gibi bana vekaletnameyi teslim etmiş. Vekalet verirken şahsın kimliğini sormadığım için paranın ödenmesi aşamasında da müvekkilim sandığım şahsa kimlik sormayıp imza karşılığı parayı ödemiş bulundum. Vekalet veren asıl yasal alacaklı olan gerçek müvekkil ise bana karşı açtığı davayı yürüttü.

Siz siz olun, müvekkilinizi ilk defa tanıyor ve kim olduğundan emin olamıyorsanız kimlik sorun.

haberahali