Resimdeki kişinin kim olduğunu tahmin edebilir misiniz?

 
Resim, Dönmezer Hocaya ait ve tam 60 yıl önce çekilmiş bir resim. 
 
Ceza hukukçusu, merhum Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in 1952-1953 adli yılı İstanbul Baro Levhası’ndaki resmini hukukihaber.net farkı ile yayınlıyoruz.
 
Türk Ceza Hukuku'nun ülkemizdeki kurucularından olan ve binlerce hukukçu yetiştire Dönmezer hoca 31 yaşında Profesör olan ender hocalardan. 
 
Resimde, 1952 yılında aynı zamanda İstanbul Barosu’na bağlı bir avukat olarak Avukatlık mesleğini de icra eden bir hukukçu yer almaktadır.
 
1952-1953 adli yılı İstanbul Baro Levhası’nı, Av. Vedat Oruç’un arşivinden alıp inceleme imkanı bulduk. 
 
1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giren Av. Vedat ORUÇ, Dönmezer Hoca’nın resmini görünce hatıralarının canlandığını, yaşlı haline rağmen merdivenlerden çıkan, duayen ceza hukukçusu, hocaların hocası olan, zeki, espritüel, öğrenciye kendini sevdiren bir hoca olduğunu, arşivinde yer alan bu baro levhasındaki resmini de yeni gördüğünü belirtti.
 
Dönmezer Hoca’yı sonraki yıllarda tanıyan, öğrencisi olan bir çok hukukçunun bu resimden onu tanımalarına imkan yok. 
 
Dönmezer hayatının son yıllarına kadar hep üniversite anfilerinde ders vermeye devam etmiş bir hukukçu. Onu 80 ve 90’lardan sonra tanıyan öğrencileri için daha çok tonton bir hukukçu olarak hafızalarda yer almaktadır. 
 
Hukukihaber.net olarak, Türk ceza hukukunun duayen hocası Dönmezer’i rahmetle anıyoruz.