Birşey yapabilir miyiz diye soruyor müvekkil. Kabaca bir hesap yapıyorum, mevcut faiz oranı ile o miktarda faize ulaşması mümkün görünmüyor alacağın. Bu arada ipotek takibi kesinleşmiş. İlamsız takipte henüz süre dolmamış.

İtiraz ediyoruz ilamsız takibe. Ardından menfi tespit davası açıyoruz. 

Bankanın da itirazın iptali davası açtığını öğreniyoruz. İpotek takibi devam ediyor. Kıymet takdiri raporunun hatalı olduğunu farkedip kıymet takdirine itiraz ediyoruz ve değeri yükseltiyoruz.

Satış ilanında da hata var. İhalenin feshi davası açıyoruz ve ilk celsede hakim ihaleyi feshediyor.

Neyse gelelim itirazın iptali ve menfi tespit davasına.. Her iki dava birleştiriliyor. Banka vekili acemi belli.. Verdiği dilekçeler hukuk bilgisinin pek iyi olmadığını gösteriyor. Dosya bilirkişiye gidiyor. Bilirkişi hesaplama yapıyor, gelen raporda bankanın 70.000 TL asıl alacak, 60.000 TL takip öncesi faiz talep edebileceği, fazlaya ilişkin talebin yerinde olmadığı yönünde rapor geliyor. 

Takip 230.000 TL'lik. Mevcut rapora göre karar çıkarsa 90.000 TL üzerinden vekalet ücreti alacağız. Bunun bir de menfi tespit davasından gelecek vekalet ücreti var.. İcra vekalet ücreti derken 25.000 TL cepte..

Rapora itiraz ediyoruz. Amaç, takip öncesi işletilen faizin tamamını iptal ettirmek.. Müvekkilin kefil olduğunu, kefilin kendi temerrüdünün sonuçları ile sorumlu olduğunu, müvekkile takip öncesi hesap kat ihtarnamesi tebliğ edilmediğini, dolayısı ile takip öncesi temerrüt faizi talep edilemeyeceğini vs vurguluyoruz.

Ne mi oluyor?

Banka vekili rapora bir diyeceğimiz yoktur demesine rağmen mahkeme ek rapor talebimizi reddediyor ve bankanın açtığı davanın tümden kabulüne, bizim açtığımız menfi tespit davasının da reddine karar veriyor..

Kara kara düşünüyoruz. Göremediğimiz bir hukuki eksiklik mi var diye.. Dayanamayıp, gerekçeli karar yazılmadan hakime gidip soruyoruz; "Çok merak ediyoruz ne gerekçe ile davayı tümden kabul ettiniz?" diye.. Hakim; "O kadar çok dosya var ki inanın hatırlamıyorum avukat bey" diye cevapsız bırakıyor merakımızı..

Merakla gerekçeli kararı bekliyoruz. Karar geliyor, gerekçesi yok!!.. Saç baş yoluyoruz.. Kararı temyiz edebilmek için yaklaşık 5.000 TL ye ihtiyaç var ancak müvekkilin durumu da müsait değil.. Temyiz edemezsek de karar kesinleşecek ve göz göre göre hukuka aykırı bir karardan geri dönüş olmayacak.. 

Kararı uyap üzerinden temyiz ediyoruz ve maktu temyiz harcı yatırıyoruz. Mahkeme uyanırsa, harcı tamamlamak için bize süre verir, 7 gün içinde bir şekilde bulup buluştururuz diyoruz..

Bu arada müvekkil de harç için gerekli parayı temin ediyor. Muhtıra gelene kadar bekleyelim diyoruz. Muhtıra gelmiyor bir türlü..

Mahkeme farketmiyor harcın eksik olduğunu ve dosyayı yargıtaya gönderiyor. Muhtemelen yargıtay farkedip eksik harcın ikmali için dosyayı iade edecek mahkemeye.. 

En azından artık eksik harcı yatırabilecek para mevcut. Şimdi merakla bekliyoruz yargıtaydan gelecek sonucu..

Asliye Ticaret Mahkemeleri'nin tek hakime döndükten sonra vermiş olduğu kararların büyük bir kısmının yargıtaydan bozulup gelmesi üzerine 15.09.2014 tarihinde yeniden heyete dönüldüğünden, en azından heyetin hata yapma ihtimali daha az diye artık biraz daha umutluyuz..