NEW YORK(ANKA) - 12 Eylül 1980 darbesinin liderleri, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'ya hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası istenmesi yabancı basında yer aldı. Wall Street Journal, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle suçlanmasına ilişkin, 30 yıl olan zaman aşımı süresini anımsatarak, "Ancak soruşturmanın tartışılması bekleniyor. Zaman aşımı kanunundaki süre anayasa değiştirildiği zaman işlemeye başladı" ifadesini kaydetti.

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye 1980 askeri darbesindeki iki generali suçluyor" başlığıyla yayınladığı haberinde, General İlker Başbuğ'un hükümete yönelik darbe hazırlama şüphesiyle sorguyla karşı karşıya kalmasından sadece iki gün sonra 94 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve 86 yaşındaki Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın suçlandığına dikkat çekti.
Gazete, davanın, sadece çoğu 1980 yönetimi tarafından yazılan ve kendilerini soruşturmadan koruyan 1982 anayasasındaki değişikliklerden sonra mümkün olduğunu vurguladı.

-"SORUŞTURMANIN BAŞARILI OLUP OLMAYACAĞI KONUSUNDA BELİRSİZLİKLER VAR"-

Haberde, askeri darbede 50 kişinin idam edildiği, binlerce kişinin tutuklandığı ve çoğunun işkence gördüğü ifade edilerek, soruşturmanın başarılı olup olmayacağı konusunda belirsizlikler bulunduğuna işaret edildi.
30 yıl önce işlenen bir suçun zaman aşımı kanununa göre süresinin dolduğuna dikkat çeken gazete, "Ancak soruşturmanın tartışılması bekleniyor. Zaman aşımı kanunundaki süre anayasa değiştirildiği zaman işlemeye başladı" diye yazdı. (ANKA)
(AT/ORH)