Torino Mahkemesi, 2 yıl devam eden ve geçen yılın sonlarında kararı açıklanan davada 1970 ve 80’li yıllarda inşaat malzemelerinde kullanılan amyant nedeniyle İsviçreli Stephan Schmidheiny ve Belçikalı Marie Ghislain'i suçlu buldu.

Schmidheiny’e 18 yıl, Ghislain’e ise 16 yıl hapis cezası verildi. Devlet televizyonu Rai, geçen yıl verilen kararda firma yönetiminin, 1970-86 yıllarında çatı kaplamasında kullanılan üründen yayılan asbest miktarının işçiler üzerindeki etkisini azaltmak için gerekli önlemleri almadığına karar verdiğini hatırlattı.

Dava, temyiz için başkent Roma’daki Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. Mahkeme, 18 yıl hapse mahkum edilen Eternit İtalya’nın İsviçreli yöneticisi Stephan Schmidheiny’nin 89 milyon euro kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Karar asbestten ölen 6 bine yakın işçi yakınlarının tepkisine neden oldu. İşçi yakınlarından bir grup yüksek mahkemenin önünde protesto gösterisi yaptı. Mahkeme, kararın beraat anlamına gelmediğini, dosyadaki eksiklikler nedeniyle bu kararın verildiğini açıkladı.