Yıllardır devam eden Dev Yol davası yabancı basında. New York Times gazetesi, Cahit Akçam'ın 1982'de bir üniversite öğrencisiyken tutuklandığını ve bugün Akçam'ın oğlu üniversite öğrencisiyken mahkemenin hala devam ettiğini vurgulayarak, Dev yol davasının Türkiye'de adaletin hızının "çok kötü bir şekilde" yavaş olduğunun vurguladığı sadece son olaylardan biri olduğu görüşünü kaydetti.

New York Times gazetesi, Türkiye'de uzun tutukluluk sürelerine dikkat çektiği geniş haberinde, Cahit Akçam'ın bir üniversite öğrencisiyken 1982'de tutuklandığını, 1993'de oğlu doğduğu zaman davanın sürüncemede kaldığına ve bugün ise Akçam'ın oğlu bir üniversite öğrencisiyken davanın hala devam ettiğine işaret etti.
Gazeteye telefonla röportaj veren 55 yaşındaki Cahit Akçam'ın, 1980 askeri darbesinden sonra tutuklandığı ve yasadışı Devrimci Yol hareketi üyesi olmakla suçlanan 722 kişiyle birlikte yargılandığı belirtilerek, 30 yıl sonra 21 kişinin hala yargılandığı diğerlerinin ise suçsuz bulunduğu, hapis yattığı ya da öldüğü ifade edildi.
Haberde, 30 yıl olan zaman aşımı süresi dolduğu için mahkemenin bir karar vermesinin beklendiği belirtilerek, Dev yol olarak bilinen davanın Türkiye'de adaletin hızının "çok kötü bir şekilde" yavaş olduğunun vurguladığı sadece son bir olay olduğu ifade edildi.

-"TÜRKİYE'NİN ADALET SİSTEMİNDE SİSTEMATİK FONKSİYON BOZUKLUĞU VAR"-

Gazete, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Thomas Hammarberg'in yakın zamanda gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin ardından, "Türkiye'nin adalet sisteminde uzun zamandır devam eden insan hakları ve özgürlüklerinin kullanımını tam tersi yönde etkileyen sistematik fonksiyon bozukluğu var" açıklamalarını kaydetti.
Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi verilerine göre, uzun tutukluluk süresi hakkında yapılan şikayetlerde makul zamanda yargılanma hakkının ihlal edilmesi gerekçesiyle Türkiye'nin karar listesinde en üst sırada yer aldığı kaydedildi. (ANKA)
(AT/ORH)