ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dünya çapında telefon ve interneti takip etmesine aralarında Nobel ödüllülerin de bulunduğu 500 yazar tepki gösterdi. 80 ülkeden 500 yazar, NSA'nin küresel düzeydeki dinleme ve izleme faaliyetlerinin, düşünce özgürlüğünü tehdit ettiğini belirtti.

Türkiye'den Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un yanısıra Yaşar Kemal, Buket Uzuner ve Murathan Mungan'ın da imza attığı deklarasyonda, NSA'nın gözetlemesinin özel hayata müdahale ettiği, düşünce ve düşünce ve görüş bildirmeyi tehdit ettiği belirtildi.

Deklarasyonda, eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle açığa çıkan casusluk olaylarının insan hakları ve demokrasiyi baltaladığına da dikkat çekildi.

Dünya edebiyatının önde gelen 500 ismi, ayrıca Birleşmiş Milletler'e de internet çağının bir gereklikliği olan uluslararası dijital haklar yasası için çağrıda bulundu.

Deklarasyonda imzası bulunan Nobel Edebiyat Ödülü yazarlar Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Günter Grass, Elfriede Jelinek ve Thomas Tranströmer bulunuyor.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın casusluk faaliyetlerini kınayan dünyaca ünlü bazı yazarlar da şunlar: Umberto Eco, Amos Oz, Richard Ford, Margaret Atwood, Ian McEwan, Yann Martel.