51 Amerikan deniz piyadesinin avukatı Charles Bonner, uçak gemisi USS Ronald Reagan'da görev yapan, Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden sonra kurtarma çalışmalarına katkıda bulunan Amerikan askerlerinden bazılarının radyoaktif sızıntı nedeniyle lösemi, tiroid, testis, beyin kanserlerine yakalandıklarını, bazılarında ise rektal ve anormal jinekolojik kanamalara rastlandığını belirtti.

Aralarında kadınların da bulunduğu askerlerin, Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO) sızan radyasyonun oluşturduğu tehlikeyle ilgili gerçekleri sakladığı gerekçesiyle dava açtığı bildirildi. Uçak gemisinde askerlerin bulaşık yıkamak, banyo yapmak, hatta su içmek için kullandığı tuzdan arındırma sistemlerinin radyasyon içerdiği vurgulandı.

Daha önce de kurtarma çalışmalarına katılan 8 Amerikan askeri, TEPCO'nun felakette hasar gören santralin teşkil ettiği radyasyon tehdidine dair yalan söylediğini ileri sürerek, radyasyona maruz bırakıldıkları gerekçesiyle TEPCO'yu dava etmişti.

ABD'nin San Diego kentindeki federal mahkemede dava açan askerler, şirketten kişi başına 10 milyon dolar tazminatın yanı sıra şirketin 30 milyon dolar ceza ödemesini ve radyasyon kurbanlarının tıbbi masrafları için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturmasını istemişti.