İrlandalı Katolik bir ailenin evladı olan Kennedy, 1917'de Massachusetts'de dünyaya geldiğinde ABD tarihinin en genç başkanlarından biri olarak anılacağını kimse düşünmüyordu. 9 çocuklu bir ailenin ikinci evlası olan Kennedy, 1940 Harvard mezunuydu ve tam bir İngiltere uzmanıydı. Londra büyükelçisi olan babasına sekreterlik yaptıktan sonra İkinci Dünya Savaşı'nda Deniz Kuvvetleri'nde görev aldı. Komuta ettiği geminin Japonlar tarafından batırıldığı bir muharebede ağır yaralanmasına rağmen, mürettebatını kurtaran Kennedy bu başarısından ötürü kahramanlık madalyası alarak 1945 yılında askeri kariyerini noktaladı. Bu olay Kennedy'nin hayatında inanılması güç bir rastlantılar silsilesinin başlamasına sebep oldu. Kendisinden bir asır önce yaşayan Abraham Lincoln'le aynı kaderi paylaşan Kennedy, kendisini kaçınılmaz sona sürükleyen bir silsilenin içinde buldu. Peki Lincoln ve Kennedy'nin kafaları karıştıran paralellikleri neydi?


1. Abraham Lincoln 1846 yılında kongreye seçildi. John F. Kennedy ise 1946 yılında kongre üyesi oldu.

2. Abraham Lincoln 1860 yılında ABD Başkanı oldu. John F. Kennedy 1960 yılında ABD Başkanı seçildi.

3. Lincoln ve Kennedy isimlerinin ikisi de 7 harften oluşuyor.

4. İkisi de Beyaz Saray'da yaşarken birer evlatlarını kaybettiler.

5. İki başkan da bir cuma günü suikasta kurban gitti.

6. İki başkan da kafasından vurularak öldü.

7. Lincoln'ün sekreterinin adı Kennedy'ydi. Kennedy'nin sekreterinin adı ise Lincoln'dü.

8. İkisi de birer güneyli tarafından vuruldular. 

9. İkisinin ölümünden sonra da yerlerine bir güneyli başkan atandı.

10. Her ikisinden sonra başkan atanan kişinin adı Johnson'du.

11. Lincoln'den sonra başkan olan Andrew Johnson 1808 doğumluydu. Kennedy'den sonra başkan olan Lyndon Johnson 1908 tarihinde doğmuştu.

12. Lincoln'ü vuran John Wilkes Booth ve Kennedy'yi vuran Lee Harvey Oswald'ın üçer isimden oluşan adları var ve ikisinin de toplamı 15 harften oluşuyor.

13. Suikasttan sonra Booth, tiyatro salonundan kaçmış ve bir depoda yakalanmıştı. Oswald ise depodan kaçmış ve bir sinema salonunda yakalanmıştı.

14. Hem Booth hem de Oswald mahkemelerinden önce vuruldular.

15. Vurulmadan bir hafta önce Lincoln Maryland'de Monroe Kasabası'ndaydı. Kennedy'nin ise Marilyn Monroe ile suikasttan bir hafta önce birlikte olduğu biliniyor.


Haber: OKTAY VOLKAN ALKAYA / Radikal