Danimarka’da doğup büyüyen Sırbistan kökenli 21 yaşındaki Bora Nika’nın hız sınırını aştığı için vatandaşlık başvurusu kabul edilmedi. İlkokulu ve liseyi Danimarka’da okuyan Nika halen Güney Danimarka Üniversitesi’nde eğitim alıyor. Bir süre önce vatandaşlık sınavına giren Nika, 40 sorunun 40’ına da doğru cevap vermesine rağmen 2012 yılında kırsal bir alanda 70 kilometre hızla araç kullandığı ve 3 bin kron (495 dolar) trafik cezası ödediği için vatandaşlığa kabul edilmedi.

Berlinsge Gazetesi’ne konuşan Nika, “Hızlı araç kullandım, biliyorum ve bunun için üzgünüm. Ancak bunun Danimarka vatandaşı olmamı engellemesini anlayamıyorum. Ben Danimarkalıyım. Burada doğdum ve bütün arkadaşlarım beni Danimarkalı olarak görüyor.’’ dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından Bora Nika’ya yazılan mektupta daha önce yaptığı vatandaşlık başvurusunun reddedildiği ifade edilmişti. Mevcut kurallara göre Nika, 2015 yılı Mart ayında yeni bir başvuru yapma hakkına sahip. Ancak 9 ila 12 aylık bekleme süresi var.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sosyalist Halk Partisi’nin (SF) yasal işlerle ilgili sözcüsü Karina Lorentzen, Bora Nika’nın başına gelenleri ‘aptalca’ olarak değerlendirdi. Lorentzen, “Bütün Danimarkalıların başına gelebilecek bir olay yüzünden bir insanın Danimarka vatandaşlığına geçmesini engellemek saçmalık. Elbette herkes kanunlara riayet etmeli. Ancak bu çok önemsiz bir şey. Üstelik cezayı ödediğini de biliyorum.’’ yorumunu yaptı. Lorentzen, Adalet Bakanı Mette Frederiksen’in Noel tatili öncesinde konuyu parlamentonun gündemine getirip yeni bir düzenleme yapılmasını ümit ettiğini söyledi.