Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, görevi döneminde 719,40 avroluk konaklama ve yemek masrafını bir yapımcının ödemesi nedeniyle "çıkar sağlamak" suçlamasıyla Hannover Eyalet Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak. Almanya’da ilk kez eski bir cumhurbaşkanının mahkemede yargılandığı bildirildi.

Hannover Savcılığı hazırladığı iddianamede, film yapımcısı David Groenewold’ın 2008’de Münih’te düzenlenen dünyanın en büyük bira şenliği olan "Ekim Şenliği"ne  (Oktoberfest) katılan Wulff ve eşinin 510 avroluk otel masrafını ve 209,40 avro tutan akşam yemeğini ödediği belirtiliyor.

İddianamede, Wulff'un "rüşvet almak", film yapımcısı Groenewold’un da "rüşvet vermek" suçun yargılanması istenmiş ancak mahkeme bunu "çıkar sağlama" suçu olarak kabul ederek iddianameyi kabul etmişti. Almanya’da "çıkar sağlamak" suçunun cezası 3 yıla kadar, rüşvet ise 5 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

Söz konusu dönemde Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Wulff ise Groenewald’ın masrafları üstlendiğinden bilgisinin olmadığını savunuyor. Savcılık iddianamede, Groenewold’ın söz konusu masrafların ödeyerek  Wulff’un film projelerini maddi olarak desteklemesi için yaptığı öne sürülüyor.

Savcılığın 20 bin avro ödemesine karşılık dava açılmaması teklifini reddeden Wulff,  mahkemede suçsuzluğunun kanıtlayacağını vurguluyor. Davada 22 duruşma günü planlandığı ifade edilirken, aralarında eşi Bettina Wulff’un da yer aldığı yaklaşık 45 şahidin dinleneceği bildirildi.

Selefi Horst Köhler’in görevinden ayrılmasının ardından 2010 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Wulff, Aşağı Saksonya eyaletinin Başbakanlığını yaptığı dönemde bir iş adamının eşinden aldığı düşük faizli kredi ve iş adamlarının villasında yaptığı tatillerinin ortaya çıkmasından sonra 2012'de görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Wulff, istifa etmeden önce de kendisi hakkında çıkacak haberi yayınlamak isteyen gazetenin genel yayın yönetmenine baskı yaptığının ortaya çıkmasından sonra yoğun bir şekilde eleştirilmişti. 2003-2010 tarihleri arasında Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığı görevinde bulunan Wulff, özellikle göçmenler ve entegrasyon konusundaki politikalarla tanınıyor.

Almanya’da ilk Türk ve Müslüman bakan olarak Aygül Özkan’ı Aşağı Saksonya eyaletinin Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı olarak atayan Wulff'un, cumhurbaşkanlığı döneminde  "İslam Almanya’ya aittir" sözleri ülkede yoğun bir tartışmaya yol açmıştı.