ALMANYA’nın Darmstadt kentinde kuaförlük yapan Sevtap, Oya ve Nilgün kardeşler, İstanbul’da yaşayan anneleri Feride Geleç’in “Sizler, bir Amerikan petrol şirketinin varislerisiniz” sözlerini başta şaka zannetti. Ancak Amerikan Başkonsolosluğu’ndan gelen veraset ilamında isimlerini görünce, 75 milyon dolar ve Teksas-New Jersey’de bir petrol şirketinin yıllık gelirinin varisleri arasında yer aldıklarına ikna oldu. Uzun süre şaşkınlık yaşayan üç kız kardeş, şimdi bu miras davasıyla ilgili, ABD’deki hukuki işlemleri tamamlamak için uğraşıyor.

Soy ağacı çıkardılar 


ABD Başkonsolosluğu tarafından tesbit edilen varislerden, arazinin kamulaştırma bedeli olan 75 milyon dolar ve bu bölgede çıkan yıllık petrol gelirlerinden paylarına düşen yüzde 12 hissenin kendilerine ödenmesi için, soy geçmişlerini belirleyen bir kimlikle, ABD’de ilgili yasal kurumlara başvurmaları istendi.

Hukukî işlemler sürüyor


Almanya’nın Darmstadt kentinde yaşayan ve eşleri Alman olan Sevtap Scheuche, Oya Friedrich ve Nilgün Hicler kardeşler mirasa ortak olabilmek için hemen herekete geçti. İşlemleri, en küçük kardeş Nilgün’ün eşi Karlheinz Hicler yürütüyor. Hicler, Türkiye, Amerika ve Almanya arasında mekik dokumuş ve uzun uğraşlar sonucu, kardeşlerin soy ağacının çıkarmış. Kız kardeşler şimdi, gazetelere ilan vererek, ABD’de görülecek miras davalarıyla ilgili yasal sürecin başlaması için vekalet verecekleri, miras hukuku alanında ihtisas sahibi bir Türk avukat arıyorlar.

Dedeleri Osmanlı’nın siyasi sürgünü

ABD’den gelen veraset ilamında adlarını gören, Sevtap, Oya ve Nilgün kardeşlerin anneleri, Feride Geleç’in dedesi, Mehmet Yakup Kadri, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yazdığı eserler başına dert olunca, 1912 yılında önce İsviçre’ye, oradan da Amerika’ya geçerek Teksas’a yerleşti. Yakup Kadri’nin Bağdat’ta evlendiği eşi Naciye Yetkin’den olan Trabzonlu kızı Fatma Muzaffer’in torunları olan, Sevtap, Oya ve Nilgün kardeşlerin Türkiye’de yaşayan üç de erkek kardeşleri var. 1949 yılında bir tren kazasında ölen büyük dedelerinin Teksas’ta satın aldığı arazide petrol çıkınca, Amerikan Hükümeti araziyi derhal devletleştirmiş ve arazi sahibi Mehmet Yakup Kadri’nin varislerini bulmak üzere Türkiye’deki ABD konsolosluklarını görevlendirmiş.

Fotoğraftaki kadın anneanneleri

1918 tarihli bu fotoğraf onların kimliğini ortaya çıkardı. Mehmet Yakup Kadri’nin Bağdat’ta evlendiği eşi Naciye’den olma kızı Fatma Muzaffer Kadri, Oya, Sevtap ve Nilgün kız kardeşlerin anneannesi. Kucağındaki kızı ise teyzeleri.

Anneleri söylediğinde inanmamışlardı

Oya Friedrich ve Sevtap Scheueche, kız kardeşleri Nilgün Hicler’in eşi Karlheinz Hiclere vekalet vererek konuyu takip etmesini istedi.

Anne Feride Geleç (80), 60 yıl önce ölen dedesinden kalan mirasa önce inanamadı ve konuyu çocuklarına açmakta tereddüt etti.


Hürriyet