Uzun süre darbelerle işbaşına gelmiş askerî yönetimler tarafından yönetilen Arjantin, geçmişiyle hesaplaşmaya devam ediyor. Arjantin'de 1976-83 yılları arasındaki cunta yönetimi sırasında Automotores Orletti adlı gözaltı kampını yönetmiş olan eski General Eduardo Cabanillas insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Başkent Buenos Aires'te yapılan mahkemede diğer üç istihbarat görevlisi de cinayet, işkence ve insanları yasa dışı şekilde hapsetme suçlamasıyla mahkûm edildi.

Eski generali, yasa dışı tutuklama, işkence ve cinayet işlemekten suçlu bulan mahkeme, aynı davada yargılanan eski ordu istihbarat ajanı Raul Guglielminetti'ye 20, eski casuslar Honorio Martinez Ruiz ve Eduardo Ruffo'ya 25'er yıl hapis cezası verdi.

Automotores Orletti, cuntanın komşu ülkelere sığınmak isteyen muhalifler için düzenlediği Akbaba Operasyonu'nun işkence merkezi olarak biliniyor. Bu merkeze düşen ve aralarında Uruguaylılar, Şilililer, Bolivyalılar ve Kübalıların bulunduğu yaklaşık 300 kişinin ya öldüğü ya da kaybolduğu sanılıyor.

70'li yıllarda Latin Amerika'daki diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu iddia edilen Akbaba Operasyonu ile ABD bölgede sosyalizmle mücadele adı altında askeri darbelere destek vermiş; cunta yönetimleri başa gelmişti. 1975 yılında Latin Amerika'daki askeri yönetimler Santiago'da bir araya gelmiş ve devrimci, muhalif örgütlenmeleri yok etmek için birlikte hareket etme kararı almışlardı. Bu karara göre ülkeler sadece birbirlerinin sınırlarındaki muhalifleri yakalamakla kalmayacaklar, aynı zamanda dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış muhalifleri de yakalayacaklardı. Bu çerçevede Arjantin'de bulunan gözaltı kamplarında Latin Amerika'nın birçok yerinden getirilmiş solcular sistematik işkenceye maruz bırakılmışlardı. Arjantin'de resmi rakamlara göre, cunta döneminde yaklaşık 3 bin siyasi muhalif kayboldu. İnsan hakları örgütleri bu sayıyı 30 bin olarak bildiriyor. Ülkede 1982-83 yıllarında askeri yönetimin başında bulunan General Reynaldo Bignone geçtiğimiz nisan ayında insan haklarını ihlalden suçlu bulunarak 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Arjantin'de askeri cunta döneminde görevli başka bir general olan ve 'Olimpo Kasabı' olarak bilinen General Jorge Olivera Rovere ise 2009 Nisan ayında işlediği suçlardan dolayı müebbet hapse mahkûm edildi. 1930 yılından bu yana birçok askeri darbe görmüş Arjantin'de darbecilerin yargılanmasına 1990 yılında Devlet Başkanı Carlos Menem'in çıkardığı af kanunu nedeniyle ara verilmişti. 2009 yılında af kanununun iptal edilmesinin ardından darbeciler yaşlarına bakılmaksızın hapse atılmaya başlandı.



Zaman