Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) Başsavcısı Melchior Wathelet, Almanya'ya sadece iş aramak amacıyla gelen ve yardıma ihtiyacı olan ancak ülkeyle başka bir bağı olmayan Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının, bazı sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarının engellemesinin kurallara aykırı olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Wathelet, Elisabeta Dano ve Florin Dano adlı iki Romanya vatandaşının Almanya'daki bazı sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaları nedeniyle açtıkları dava için hazırladığı görüşte, AB yasalarının ihlal edilmediğini belirtti.

ABAD'tan yapılan açıklamada, Dano'nun Lepzig'de kız kardeşinin evinde yaşadığı, mesleği olmadığı ve şu ana kadar Almanya ya da Romanya'da profesyonel aktivitesinin bulunmadığına dikkat çekilerek, "Almanya'ya ne iş aramak için gelmiş ne de aktif şekilde iş arıyor gibi görünüyor" denildi.

Wathelet'nin görüşünde, AB yasalarının, sadece sosyal güvenlik haklarından yararlanmak amacıyla Almanya'ya gelenlere işsizlik parası ödenmesini talep etmediğinin altı çizildi.