Genişleme Komiseri Stefan Füle, Türkiye'deki reform tartışmalarında desteğini paketin geçmesi yönünde açıklarken, Komisyon yetkilileri de anayasa paketinin kabul edilmesi durumunda kasım ayında açıklanacak ilerleme raporuna olumlu yansıyacağını açıklamıştı.

"İlk incelememize göre Mahkeme'nin kararı, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçim usulüne ilişkin olması hasebiyle reform paketinin sadece sınırlı sayıda unsuruna ilişkindir" diyen Filote, paketin yine de mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatla kabul edilmesinin mühim olduğunu kaydetti. Filote, "Ancak mezkur reformlar Türkiye'nin istikbali açısından çok ehemmiyetli olduğu için paketin vatandaş, sivil toplum örgütleri ve mümkün olan ne geniş siyasi parti desteği ile kabul edilmesi önem taşımaktadır." dedi.

AB Komisyonu'nun referanduma destek vermesinin ardından, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre da yazılı bir açıklama yaparak, sınırlı da olsa mezkur reformun ülkeyi "daha da demokratikleştirecek bir ilerleme" olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi kararını "ortayol çözümü" olarak nitelendiren Flautre, tartışmaların Türkiye'nin acilen yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ortaya koyduğuna işaret etti. Yapılan değişikliğin 1982 Anayasası'nın anti-demokratik ruhunu değiştirmediğini vurgulayan Flautre, "Türkiye'nin AB üyeliği sürecini hızlandırması için öncelikle yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Önümüzdeki seçimlerden sonra yeni bir anayasayı gündemlerine almaları için bütün siyasi partilere çağrı yapıyorum." dedi.

CHP, MHP ve BDP pakete itirazına rağmen AB kurumları başından beri pakete destek verdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, bir önceki dönem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Martin Schulz yaptıkları açıklamalarda pakete destek vermişlerdi.