Avrupa Birliği, mütereddit son birkaç üyesini de ikna ederek dün oybirliği ile Lübnan merkezli Şii Hizbullah örgütünün askeri kanadını terör örgütleri listesine ekledi. 2011’den bu yana Lübnan’daki koalisyonun parçası olan ve İran tarafından desteklenen Hizbullah en son Esed güçlerine destek vermiş, Suriye’de 2 yıldır süren iç savaşta dengelerin Esed lehine değişmesinde etkili olmuştu. AB uzun süredir İsrail, Hollanda ve ABD’nin Hizbullah’ın terörist ilan edilmesi taleplerini reddediyordu.
 
ASKERİ KANADI LİSTEDE
 
Dün İngiltere’nin liderlik ettiği Hizbullah’ı terörist ilan etme teşebbüsüne Almanya ve Fransa da kuvvetli destek verdi. Dünya Yahudi Kongresi, kararın hemen ardından yaptığı açıklamada AB’yi kararı almakta gecikmesine rağmen ‘selamladığını’ duyurdu. İsrail de kararı memnuniyetle karşılarken, Hizbullah’ın sadece askeri kanadının listeye alınmasından ‘hayal kırıklığına’ uğradığını açıkladı.
 
Hizbullah’ın askeri kanadının terör listesine eklenmesinin pratikte ne manaya geleceği ise karışık. Listeye giren örgütlerin üyelerine vize yasağı uygulanıyor ve malları donduruluyor. Hizbullah, geçen yıl Bulgaristan’da 5 İsrailli ile Türk asıllı bir Bulgar’ın ölümünden ve Rum Kesimi’nde terör saldırıları planları yapmaktan sorumlu tutuluyor. Hizbullah bu iddiaları reddetmişti. PKK ve DHKP-C 2004’ten bu yana AB terör listesinde olmasına rağmen Ankara sık sık PKK’ya karşı Avrupa ülkelerinin hiçbir ciddi tedbir almadığından şikayet ediyor.
 
AVRUPA’DAKİ FAALİYETLERİ SINIRLANACAK
 
Hizbullah kararını en kuvvetli destekleyen ülkelerden Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, kararın ardından yaptığı açıklamada bundan böyle örgütün Avrupa’daki faaliyetlerinin sınırlanacağını belirterek, “Hizbullah’a hak ettiği ismi koymamız iyi oldu.” dedi. AB Dönem Başkanı adına konuşan Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Antanas Linkevicius de “Olaylara doğru isimler koymalıyız. Hizbullah’ın askeri kanadının yaptıklarına karşılık verilmesi kaçınılmazdı.” dedi.
 
LÜBNAN HÜKÜMETİ: HAYA OLUR
 
Lübnan hükümeti ise son günlerde art arda yaptığı açıklamalarda Hizbullah’ın terör listesine alınmasının hata olacağını, bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını savunuyordu. Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur kararın ‘acelece’ alındığını belirterek, müeyyidelerin Lübnan siyasetini daha da karmaşıklaştıracağını açıkladı. AB’nin örgütü, sivil ve askeri olarak ikiye bölmesine rağmen Hizbullah örgütlenmesinde böyle bir iş bölümü yok.
 
AB, ABD’ye karşı gerçekleşen 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ilk defa terör konulu bir zirve yapmış ve müeyyideleri muhtevi bir terör örgütleri listesi teşkil edilmesine karar vermişti. Türkiye’de faaliyet gösteren PKK, DHKP-C ve IBDA-C AB terör listesinde bulunuyor. PKK, listeden çıkabilmek için uzun süredir Brüksel ve üye ülkelerde lobi yapıyor.
 
SELÇUK GÜLTAŞLI – BRÜKSEL