Bu da dikkatleri, AB'nin yayınladığı Türkiye raporlarına çevirdi. Son yıllarda hazırlanan raporların hemen tamamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) yönelik eleştiriler mevcut. HSYK'nın bağımsızlığı ve tarafsızlığının şüpheli olduğu tespit edilerek acilen tekrar yapılandırılması çağrıları yapılıyor.

2007'de dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına adaylığı ile ortaya çıkan 367 tartışmaları ve AK Parti'ye karşı kapatma davası açılması Avrupa Birliği'nin dikkatini yoğun olarak yargıya çekti. AB son yıllarda kaleme aldığı raporlarda yargıya ağır eleştiriler getirirken yüksek yargı kurumlarının acilen tekrar yapılandırılması gerektiğini vurguluyor. AB'nin en fazla eleştirdiği kurumların başında ise HSYK geliyor. AB Komisyonu'nun 14 Ekim'de yayınlanan ilerleme raporu ile geçtiğimiz günlerde kabul edilen Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu, HSYK'nın bir an evvel tekrar yapılandırılması çağrısı yapıyor.

Türkiye-AB ilişkilerinin en önemli değerlendirme belgesi olarak kabul edilen Komisyon'un yıllık ilerleme raporlarının sonuncusu Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesine atıf yaparak HSYK'nın bağımsızlığına ilişkin şüpheleri olduğunu kaydetmişti. Yine yargının "bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği" konusundaki endişelerini dile getiren rapor, bu kaygılarının merkezinde HSYK'nın olduğunu belirtmiş ve HSYK'nın tekrar yapılandırılması gerektiğini not etmişti.

HSYK'nın yapısı konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamamasını da eleştiren rapor, "2006'da Şemdinli vakasından sorumlu sivil savcı, HSYK tarafından meslekten ihraç edildi. Bu orantısız karar HSYK'nın bağımsızlığına ilişkin sorulara sebep oldu." tespitinde bulundu. Rapor hem ordunun hem de yargının üst düzey mensuplarının yaptıkları açıklamalarla yargının mühim davalarda tarafsızlığını tehlikeye attıklarını vurgulamıştı.

Geçtiğimiz hafta kabul edilen ve Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen Ruijten tarafından kaleme alınan Avrupa Parlamentosu Türkiye raporu da yargıya benzer eleştiriler getirmişti. Türkiye'de yargının bağımsızlığına ilişkin endişelerini dile getiren rapor "Avrupa Parlamentosu HSYK'nın tarafsızlığı, şeffaflığı ve temsili keyfiyetini teminen hükümeti HSYK'nın tekrar yapılandırması için teşvik eder." ifadelerine yer vermişti. ZAMAN