AB Komisyonu, Polonya'da yapılan yargı reformu neticesinde yüksek yargı üyelerinin emeklilik yaşını geriye çekerek yargıç bağımsızlığı ilkesine müdahalede bulunulduğu gerekçesiyle Polonya'yı Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti. 

Polonya hükümetinin Avrupa Birliği yasasının 19. ve 47. maddelerini ihlal ettiğini belirten AB Komisyonu, Adalet Divanı'ndan nihai kararı açıklayana kadar ülkede geçtiğimiz temmuz ayında yürürlüğe giren yüksek yargı yasasını acil olarak askıya almasını da talep etti. Komisyon, bu şekilde emekliye sevk edilmek istenen hakimlerin yerine yenilerinin atanmasının önüne geçilmesini hedefliyor. 

Polonya'nın bir süredir iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi tarafından ve uygulamaya konulan politikalar yüzünden Avrupa Birliği kurumlarıyla başı dertte. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Komisyonu, Polonya'yı göçmen kabul etmediği, Avrupa'nın en eski ormanı Bialowieza Ormanı'nda yaptığı ağaç kesimi nedeniyle de Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etmişti. Komisyon geçtiğimiz yıl Aralık ayında ise yargıda reform paketleriyle yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü çiğnediği gerekçesiyle Polonya'ya karşı AB anlaşmasının 7. maddesini devreye sokmuştu. (İHA)