AB’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Yüksek Komiseri Catherine Ashton’ın imzasını taşıyan mektupta, Türkiye’nin OAC için kurulacak misyona ne gibi katkılar sağlayabileceğine dair değerlendirmeleri sorulurken, asker gönderme konusunda spesifik bir talebin olmadığı ileri sürüldü.
 
TELEFON DA GELDİ
Mektubun ulaşmasından sonra Davutoğlu ile Ashton arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde de ağırlıklı olarak OAC konusu ele alındı. Bu görüşmede de asker gönderme konusunun gündeme gelmediği iddia edilirken, Davutoğlu, Türkiye’nin asayişin sağlanması için birçok Afrika ülkesine katkıda bulunduğunu, Gambiya’da polis teşkilatına eğitim verip, destek sağladığını hatırlattı. Davutoğlu, Türkiye’nin şu an için nihai bir karara varmasının söz konusu olmadığını, ancak OAC’de özellikle Müslümanlara yönelik katliamları durdurmak için yapılacak çalışmalara katkı yapmaya çalışacağını söyledi.

HÜKÜMET DANIŞACAK 
Hükümet, AB’nin OAC için istediği desteğin neler olabileceğini öncelikli olarak Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TİKA ile görüşecek. Bu kurumlardan gelecek değerlendirmeler sonunda siyasi bir karara varılması bekleniyor. Asker göndermeye karar verildiğinde ise OAC için de ayrı bir tezkere hazırlanacak.

1 HAFTA ÖNCE KONUŞULMUŞ
Türkiye’nin AB’nin OAC misyonuna destek verip vermeyeceği konusunun tam bir hafta önce Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Siyasi Diyalog Toplantısı’nda da konuşulduğu ortaya çıktı. Davutoğlu bu toplantıda kendisinin sorunu hem Afrika Birliği hem de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile konuştuğunu belirterek, AB’ye şu bilgiyi aktardı:

“Özellikle İİT Genel Sekreteri ile yaptığım görüşmede, önce bir gözlemci heyeti oluşturulmasını, dışişleri bakanları toplantısı yapılmasını ve nihayetinde bir özel temsilcinin görevlendirilmesini önerdim. Bu doğrultuda Türkiye’nin katkı vermeye hazır olduğunu söyledim. Önerimizle ilgili çalışmalar devam ediyor.”

DAVUTOĞLU: ELİMİZDEN GELEN KATKIYI YAPARIZ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam katıldığı bir televizyon yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar için Türkiye'den asker talep edilip edilmediğiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sakın ola ki kimsenin aklından Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ilgimiz olmadı gibi bir fikir geçmesin. Geçen ay Afrika zirvesine katıldığımda Orta Afrika Cumhuriyeti'nin tüm komşularıyla bu meseleyi ele aldım. Son dönemde oradaki Müslümanlara yönelik katliamlarla ilgili tepkimizi gösterdiğimiz gibi her türlü çalışmanın içinde olacağımızı da söyledik. İki kanaldan da şu anda çalışma yürütülüyor. Birincisi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Sayın İyad Medeni'yi arayarak bir eylem planı teklif ettim. Bunun için de hemen bir gözlem heyetinin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilmesi ve rapor hazırlanması. Dışişleri Bakanları ve yürütme kurulunun acilen toplantıya çağrılması. Sonra da özel bir temsilcinin atanması. Buna paralel olarak AB Dışişleri Konseyinde konuşuldu. Bizden bazı oradaki AB çalışmaları için destek mektubu geldi. İster AB ister Afrika Birliği veya İİT tarafından oradaki katliamları durdurmaya yönelik ne tür çalışmalar yapılırsa biz de elimizden gelen katkıyı yaparız."

"Bize asker diye spesifik bir talep gelmedi" diyen Davutoğlu, "Ancak orada bir AB misyonu kurulması durumunda katkı yapıp yapamayacağımız soruldu. Bütün bunlar değerlendirilir. Nihai bir karar verilmiş değil. Ama İİT konusunda nihai bir tutumumuz var" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE GÖRÜŞ BİLDİRMEDİ
Önceki gün Brüksel’de Fransız Tümgeneral Philippe Ponties komutasında hazırlık çalışmaları süren operasyona katkıda bulunacak ülkeleri belirleme amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye, ABD, Kanada, Gürcistan, Norveç ve Sırbistan da katıldı. 

Toplantıya katılan AB üyesi olmayan ülkelerden şu aşamada sadece Gürcistan’ın operasyona katkıda bulunma konusunda somut taahhütte bulunduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye’den de ‘sahada ya da karargahta görev yapacak’ askeri katkı talep edildiğini belirtti. Türkiye’nin bu toplantıda olumlu ya da olumsuz görüş bildirmediğini kaydetti.

Diplomatik kaynaklar, AB’nin talebi ulaştıktan sonra başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere ilgili kurumların gereken değerlendirmeyi yapacağını belirterek, “Sonuçta bu hükümetin vereceği bir karar. Hükümet ilgili kurumlardan OAC’ye asker göndermenin artıları ve eksilerini ortaya koyan değerlendirme raporlarını aldıktan sonra kararını verecektir” dediler. 

DAVUTOĞLU'NA MEKTUP

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir mektup yazdı. 

Bölgede 6 ay görev yapması ve maliyetinin 25.9 milyon avro olması beklenen operasyonda yer alacak asker sayısının 600 civarında olması öngörülüyor. 


'SADECE TÜRKİYE'YE GÖNDERİLEN BİR MEKTUP DEĞİL' 
Zeynep ŞAFAK / ANKARA

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan konuya ilişkin destek istediği mektup Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği’ne iletildi. Mektubun henüz Ankara’ya ulaşmadığına ve konu üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, şu bilgileri verdiler:

“Mektup sadece Türkiye’ye gönderilen bir mektup değil. Birçok ülkeden katkı istendi. ‘Türkiye’ye de katkıda bulunmak ister misiniz?’ diye soruldu. Spesifik bilgileri içeren bir mektup değil. Eğer yapılacak değerlendirmeler neticesinde Türkiye, bu konuda müsbet bir yanıt verirse o zaman AB, Türkiye’ye yapabileceği katkılar hakkında bilgilendirme yapacaktır.” 

Fransa daha önce OAC’ye 1600 asker göndermişti. Ancak Fransız birliklere Müslümanların milis gücü Seleka’yı silahlandırırken Hıristiyan milis gücü anti-Balaka’yı kolladığı eleştirileri yöneltilmişti. 

Nitekim önceki gün başkent Bangui’deki Müslümanlar, Fransız askerlerinin anti-Balaka milislerinin vahşetine tepkisiz kalmasını protesto etti. PK5 mahallesinde düzenlenen gösteride ‘Fransa’ya hayır’, ‘Fransa’nın adaletsizliğine hayır’ sloganları atıldı.