Zanlılar, başka bir ülke adına casusluk yapmak amacıyla komplo kurmakla suçlanıyor. Bu suça beş yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Bakanlığın açıklamasına göre, bu kişilerden sekizi, Amerikan topraklarında "uzun vadeli, çok gizli" görevler yürüttüğü şüphesiyle Pazar günü gözaltına alındı.

İki kişinin de "Rusya'nın ABD'deki aynı programına" katıldığı gerekçesiyle sonradan gözaltına alındığı 11'nci zanlının ise hala arandığı kaydedildi.

Zanlılardan dokuzu kara para aklamakla da suçlanıyor. Kara para aklamaktan suçlu bulunanlar da 20 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Açıklamada, zanlıların birkaç gün süren bir soruşturmanın ardından gözaltına alındıkları belirtildi.

Gözaltına alınanlardan beşi New York'ta mahkemeye çıkarıldı. Diğer üç kişinin Virginia, iki kişinin de Boston'da mahkemeye çıkarılacağı açıklandı.

BBC Washington muhabiri Kim Ghattas, gözaltıların Soğuk Savaş dönemindeki casusluk hikayelerini andırdığını, tek farkın 21'nci yüzyılın teknoloji ve araçlarının kullanılması olduğunu söylüyor.

Mahkemeye sunulan belgelerde, ajan olduğu öne sürülen kişilerin Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) tarafından eğitildiği, karar mekanizmalarına sızmak ve bilgi toplamak amacıyla ABD'ye gönderildikleri iddia ediliyor.

Soğuk savaş teknikleri

Bu kişilerden bazılarının farklı isimlerle 1990'ların başından bu yana ABD'de yaşadıkları ve internet üzerinden masum fotoğraflar gibi görünen metinler aracılığıyla haberleşme gibi ileri bilgisayar teknikleri kullandıkları belirtiliyor.

Zanlıların bazen de casusluk filmlerindeki gibi parklarda buluşma, ya da işaretli yerlere para gömme gibi eski tekniklere başvurduğundan söz ediliyor.


BBC