ABD askerleri, İran'a yardım ve Irak'taki Amerikalılara saldıran 'teröristleri' finanse etmek amacıyla milyarlarca dolar para aktarımı işlemleri yaptıklarını iddia ettikleri Barclays Plc, HSBC Plc, Standard Chartered Bank, Credit Suisse Group AG, Bank Saderat, ve Royal Bank of Scotland NV'ye dava açtı.

New York'ta federal mahkemeye dava dilekçesi sunan askerler, bankaların İran ve İran bankaları ile yapılan işlem verilerini saklamak adına gizlice anlaştığını ve böylece ABD'li regülatörlerin takibinden kurtulduklarını savunuyorlar.

Dava dilekçesine göre, ittifaklar 1987 yılına kadar dayanırken, İran'ın Hizbullah ve diğer gruplar ile militanlara en az 150 milyon dolar aktarmasını sağlarken, böylece bu grupların da ABD ordusuna yönelik onlarca bombalama ve saldırı yapmasına imkan sağladı.

Dilekçede "Her davalı banka bunun İran tarafından oluşturulan daha büyük bir planın parçası olduğunun farkında, ve söz konusu her banka ayrıca gizli anlaşmaların amaçları ve suça yönelik hedeflerini biliyor ya da kasten kayıtsız kaldı" ifadeleri yer alırken, saldırılarda yaralanan askerler ile hayatını kaybeden askerlerin aileleri miktarı belirtilmeyen tazminat talebinde bulunuyorlar.

Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse ve Standard Chartered dava ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Bir diğer davalı olan İranlı banka Bank Saderat'ın İngiltere birimi ise henüz bir geri dönüş sağlamadı.