1996'da bir şerif yardımcısını öldürmekten hüküm giyen ve af başvurusu Yüksek Mahekeme ve eyalet valisi tarafından reddedilen Cecil Clayton adlı mahkumun cezası Salı gecesi zehirli iğneyle infaz edildi.

Kendi isteğiyle sakinleştirici verilmeyen mahkum, ilacın şırınga edilmesinden sonra bir dakika kadar hızlı hızlı nefes aldıktan sonra sekiz dakika içinde öldü.

Avukatları 1972'de geçirdiği bir kazadan sonra Clayton'ın beyninin muhakeme ve dürtü kontrolüne hükmeden ön lobunun beşte biri dâhil, yüzde sekizinin hasar gördüğünü söylemişlerdi.

Doktorlar da 10 yıllık değerlendirme sonucunda, IQ seviyesi 71 olarak ölçülen ve ilkokul dördüncü sınıftaki bir çocuk kadar okuyabilen Clayton'ın idam edilecek olmasının önemini ya da neden idam edileceğini anlamadığını belirtmişlerdi.

Ancak jüri, Clayton'ın cinayet sırasında muhakeme yeteneğinin iyi çalışmadığını gösteren bir kanıt olmadığına karar verdi.

Clayton'ın elektrikli testere kazasından sonra karısından ayrıldığı, alkol tedavisi gördüğü ve zaman zaman öfke patlaması yaşadığı belirtiliyor.

Christopher Castetter adlı üç çocuk babası 29 yaşındaki şerif yardımcısı, bir şüpheli otomobil ihbarı üzerine gittiği evde Clayton tarafından vurulmuştu.

İdamda ABD beşinci

Clayton, bu yıl Missouri'de idam edilen ikinci kişi oldu.

Eyalette geçen yıl 10 kişi idam edilmişti.

ABD'de idam cezaları 1976'da yeniden uygulanmaya başladı. 32 eyalette idam cezası var. Ülkede 1976'dan bu yana 1400'den fazla kişi idam edildi, 3 binden fazla mahkum da idam edilmeyi bekliyor.

ABD, Çin, İran, Irak ve Suudi Arabistan'ın ardından en fazla mahkumun idam edildiği beşinci ülke.