Dava dilekçesi, California Kuzey Bölge Federal Mahkemesi’ne pazartesi günü sunuldu. Ve Kuveyt Türk’e, davanın tebliğinden itibaren suçlamalara cevap vermesi için 21 gün süre tanındı.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğu banka aleyhine suçlamalar, Suriye’deki terör gruplarına finansal destek sağlanması iddiasına dayanıyor. Buna göre Birleşmiş Milletler tarafından El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ne finans desteği sağladığı gerekçesiyle Ağustos 2014’te kara listeye alınan Hajjaj Fahd El Ajmi’nin, 1977’de kurulan ve KTKB’nin yüzde 62’sine sahip olan Kuveyt merkezli Kuveyt Finans Evi ile 1989’da kurulan KTKB hesaplarını Suriye’deki terör gruplarına para desteği vermek için kullandığı ileri sürülüyor.

Yine iddiaya göre paraların aktarılması için kullanılan hesapların Şam İslami Heyeti, Mum-Der (Muhtaç Mahkûmlara ve Ailelerine Yardım Derneği) gibi Suriye’ye yardım götüren Türkiye’deki vakıf ve dernekler adına açıldığı savunuluyor.

El Nusra’nın Türkçe konuşan üyelerine yardım ettiği iddia edilen Mum-Der, Twitter hesabından iddiaları reddetti.

KTKB’ye yönelik suçlamaların dile getirildiği dilekçede, Mayıs 2013’te BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri listesine alınmasına rağmen, El Ajmi’nin 2014 boyunca Twitter hesabı üzerinden yaptığı çağrılarla KTKB’de açılmış hesaplara El Nusra için bağış çağrısı yaptığı iddia edildi. Dilekçede El Nusra’nın ihtilaflı olduğu IŞİD için de para toplandığı ileri sürüldü. Dilekçede dernek 75 bin dolardan az olmayacak bir tazminata hükmedilmesini talep etti.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ise Hürriyet'e gönderdiği açıklamada iddiaların asılsız olduğunu savunarak "Dolaylı olarak kullanıldığı iddia edilen dernek hesabının Birleşmiş Milletler ile Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası yardım kuruluşlarının desteğinde, son derece açık ve şeffaf olarak işlediği, ayrıca bankamızca mevzuatın gerektirdiği tüm yükümlülüklerin de eksiksiz ikmal edildiği tespit edilmiştir" dedi.


Haber: Tolga TANIŞ / WASHINGTON - Hürriyet