ABD ordusuna bağlı özel harekat komandolarının dün gece Suriye’nin doğusunda gerçekleştirdiği baskında,Ebu Sayyaf adıyla bilinen IŞİD lideri öldürüldü.

Seyyaf'ın öldürüldüğüne dair açıklama, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray tarafından yapıldı. Pentagon sözcüsü Ashton Carter, Suriye'nin doğusundaki El Amir bölgesinde gerçekleştirilen baskında, Ebu Seyyaf'ın eşi Umm Seyyaf'ın da yakalandığını belirtti. Ümmü Seyyaf'ın şu an Irak'ta tutulduğu açıklandı.

ABD'den yapılan açıklamalarda Ebu Sayyaf'ın; IŞİD'in petrol, gaz ve mali operasyonlarını yönettiği belirtildi.

Pentagon, operasyonda ABD komandolarından ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

TALİMAT OBAMA'DAN

Beyaz Saray, Ebu Sayyaf'a yönelik baskın emrini ABD Başkanı Barack Obama'nın verdiğini açıkladı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, operasyon için Şam rejimiyle işbirliğine gidilmediği, herhangi bir bilgilendirme de yapılmadığı belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, "Operasyonda, çiftin köle olarak tuttuğu anlaşılan genç bir Ezidi kadın da kurtarıldı. Kendisini en kısa sürede ailesine kavuşturmak istiyoruz" dedi.

IRAK’A TEŞEKKÜR
Operasyonun, Irak'ta görev yapan ABD güçleri tarafından, Iraklı yetkililerinin tam bilgisi dahilinde yürütüldüğünü belirten Meehan, misyonun iç ve uluslararası kanunlara da uygun olduğunu bildirdi.
Obama'nın bu karmaşık görevi yerine getiren ABD personeline ve tesislerini kullanmalarına izinleri ve misyona destekleri için Irak yetkililerine minnettar olduğuna vurgu yapan Meehan'ın, açıklamasının devamında "ABD, IŞİD'in gücünün azaltılması ve tamamen yok edilmesi çabalarında Iraklı ortaklarımızla omuz omuza durmaya devam edecek" ifadeleri yer aldı.

SEKİZ IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan açıklamada ise ABD'nin yine ülkenin doğusundaki Deyru'z Zor kentinde IŞİD'in kontrolündeki "Ömer petrol sahası"na hava güçlerince desteklenen kara operasyonu düzenlediği belirtildi.
Operasyonda petrol sahasına asker indirildiği aktarılan açıklamada, "Koalisyon güçleri, Ömer petrol sahasına çok sayıda askeri paraşütlerle indirdi. Askerlerin yanında eğitimli köpekler de vardı. Askerin indirilmesinden sonra askerler ile terör örgütü arasında 20 dakika çatışma yaşandı. Çatışmalarda ikisi üst düzey olmak üzere sekiz IŞİD üyesi öldürüldü. Bunlardan biri sahadaki mali işler sorumlusu" denildi.

Ölenlerin farklı ülke vatandaşları olduğuna değinilen açıklamada, "Askerler, biri yabancı kadın olmak üzere çok sayıda İŞİD üyesini de esir aldı" ifadeleri kullanıldı. (Hürriyet)