ABD'de San Francisco mahkeme yargıcı Charles Breyer'in dün onayladığı ve şirketin Amerikan federal ve California eyalet düzenleyici kurumları ile kusurlu araç sahibi 475,000 kişiyle uzlaşmasını sağlayan anlaşma, dünyanın ikinci büyük oto üreticisi olan VW'i bir yıl önce ortaya çıkan sorundan kurtaracak.

Reusters'da yer alan bilgiye göre; VW, Kasım ortasından itibaren hava kirliliğine yol açan kusurlu araçları da geri almaya başlayacak.

Volkswagen, dizel araçlarında egzoz salım testlerinin sonuçlarını etkileyen hileliyazılım kullandığını 2015 yılı Eylül ayında kabul etmişti. Bu şekilde salım testleri olduğundan daha temiz sonuçlar veriyor ancak araçlar yasal kirlilik düzeylerinin 40 katına kadar çıkan zararlı salım yapıyordu.

Volkswagen CEO'su Matthias Müller, Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, yargıcın anlaşmayı onaylamasının "VW için bir süredir devam eden sorunun giderilmesi için önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Volkswagen'e karşı ABD adalet bakanlığı, Federal Ticaret Komisyonu, California eyaleti ve araç sahipleri toplu dava açmışlardı.

Anlaşmaya rağmen, şirket bir ceza davasıyla da karşı karşıya kalabilir.

Bayilerine, değişik eyaletlere, ve araç sahiplerinin avukatlarına da ödeme yapacak olan Volkswagen'in harcamaları 16.5 milyar dolara çıkabilir.

Volkswagen'in küresel itibarını ve ticari etkinliğini sarsan skandal nedeniyle şirketin CEO'su da değişmişti.