Federal temyiz mahkemesi, Massachusetts eyaleti müfredat rehberinden, 1915 olaylarına ilişkin Türk tarafının görüşlerinin çıkartılmasının, ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğüne ilişkin ''Birinci Tadilatı''na aykırı olmadığına karar verdi.

Böylece, bu konuda alt mahkemenin daha önce aldığı kararı Ermenilerin talebi doğrultusunda onaylayan mahkeme, kararında, ''Müfredat rehberinin, bir kütüphane kitabından ziyade, müfredatın parçasını oluşturan bir kitapçık olduğunu, bu nedenle 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı çıkan görüşlerin müfredattan çıkartılmasının öğrencilerin ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmediğini'' savundu.

ATAA, 1915 olaylarına ilişkin Türk görüşlerinin eğitim müfredatında sansürlenmesine karşı Massachusetts'te dava açmış, geçen yıl bölge mahkemesinin verdiği aleyhteki kararı da temyize götürmüştü.

Davada ATAA'yı temsil eden avukat Harvey Silverglate, kararla ilgili açıklamasında, mahkemenin kararına katılmadıklarını belirterek, müfredat rehberinden Türk görüşlerinin çıkartılmasının devlet sansürü anlamına geldiğini ve öğrencilerin iki tarafın da bakış açısını görmesini engellediğini kaydetti.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), yaptığı yazılı açıklamada, karara tepki göstererek, "taraflı ve tek yanlı tarihi kayıtların zorla kabul ettirilmesi çabalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini" bildirdi.

Açıklamada, "ATAA'nın, tarihin açık ve dürüst bir muhasebesi temelinde Türk ve Ermeni halkları arasında uzlaşının sağlanmasını istediğine" işaret edilerek, "Dolayısıyla tüm eyaletlerde, Türk karşıtı nefreti körükleyen taraflı ve tek yanlı tarihi kayıtların zorla kabul ettirilmesi çabalarına karşı çıkmayı sürdüreceğiz" ifadesi kullanıldı.





Haber Türk