Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin akşam saatlerinde Kobani bölgesine çok sayıda hava yardımı gerçekleştirdiği ifade edildi.

Yardım operasyonunun stratejik orta düzeyli nakliye uçağı C-130 tarafından yapıldığının dile getirildiği açıklamada, “Uçak, Kobani’yi ele geçirmeye çalışan IŞİD’e karşı direnmeye devam etmelerine olanak sağlaması amacıyla Irak’taki Kürt yönetimince sağlanan silahlar, mühimmat ve tıbbi malzemeleri ulaştırdı” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada yardımların IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesini amaçlayan İçsel Çözüm adlı operasyona destek amacıyla yapıldığı belirtilerek, “Bu yardım ABD’nin IŞİD’i kritik bölge ve güvenli sığınaklardan mahrum bırakma kararının bunun yanında IŞİD’e muhalif olan güçlere yardım kararlılığının başka bir örneğidir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Kobani'ye son zamanlarda 135 hava saldırısı yapıldığı, yüzlerce IŞİD savaşçısının öldürüldüğü" de kaydedildi.

OBAMA ERDOĞAN’A BİLGİ VERDİ
Amerikalı üst düzey yetkili, Amerikan güçlerinin Kobani'de IŞİD ile savaşan Kürt güçlere havadan silah ve insani malzeme yardımı yapmasıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini kaydetti.

Telekonferansla gazetecilere bilgi veren Amerikalı üst düzey yetkililer, Kobani'de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışmanın olduğunu, bu nedenle Obama'nın bu konuda harekete geçmek istediğini bildirdi.

Bu kapsamda, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin sağladığı silah ve insani yardımların ABD askeri uçaklarıyla Kobani'ye havadan bırakıldığını belirten yetkililer, uçakların toplam  27 konteyner takviye yaptığını bildirdi.

Yetkililer, bu takviye hakkında Türk yetkililerine bilgi verilip verilmediğine yönelik bir soru üzerine, Türk hükümetine bir süredir Kobani'deki güçlere takviye gönderilmesinin aciliyetini ifade ettiklerini ve Türk hükümetiyle birçok düzeyde görüşmeleri bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dün telefon görüşmesi yaptığını anımsatan bir yetkili, Obama'nın Erdoğan'ı, Kobani'ye havadan destek verme yönündeki bu girişimleri ve önemi hakkında bilgilendirdiğini aktardı.

Yetkili, "Türkiye'nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD'in de ABD ve Türkiye'nin ortak düşmanı olduğunu" kaydetti.

Türkiye ile IŞİD'in gücünü azaltma ve yok etmede en iyi yollar konusunda görüşmeler devam etse de birçok düzeyde Türkiye ile işbirliğinin olduğuna işaret eden yetkili, bu tür konuların Ankara ile gelecek günlerdeki görüşme maddelerinden biri olmaya devam edeceğini bildirdi.

Yetkililer, Türkiye'nin Kobani'den sığınmacıları kabul ettiğine dikkati çekti ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına katılmasına yönelik memnuniyetlerini dile getirdi.

“TÜRKİYE EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ OLMAYA DEVAM EDİYOR”
Amerikalı üst düzey yetkili, Türkiye ile bu konudaki ortaklıklarına değer verdiklerini anlatarak, "Türkiye, bu konuda en yakın müttefiklerimizden biri olmaya devam ediyor" dedi.

Kobani'ye yeniden takviye yapmanın yollarına da baktıklarını dile getiren yetkililer, bunlardan birinin de karadan yardım olduğunu, bunun da Türkiye ile görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Yetkililer, sahadaki güçlerin ihtiyaçlarını değerlendirmeyi sürdürdüklerini de bildirdi.

Başka bir üst düzey yetkili de "Türklerle Kobani'ye yönelik daha sürdürülebilir takviyelerin sağlanması noktasında görüşmeye devam edeceklerini" söyledi.

ERDOĞAN: BÖYLE BİR ŞEYE 'EVET' DİYEMEYİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Afganistan'dan İstanbul'a dönüşü sırasında uçakta gazetecilerin silah yardımı iddialarını dile getirmesi üzerine açıklamada bulunmuştu.

Erdoğan konuyla ilgili olarak şunları demişti:

"Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteğiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduğumuz Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz 'evet' diyemeyiz"