İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail'in Mavi Marmara baskını konusunda Türkiye'den özür dilememesine ABD'nin Pakistanlı 24 askeri öldürdükten sonra özür dilememesini örnek göstermişti. Lieberman, "ABD, Pakistan'dan özür dilemedikçe, Mavi Marmara için bizim Türkiye'den özür dilememiz istenmesin" demişti.

Ancak ABD-Pakistan ilişkilerinde önceki gün bir sürpriz yaşandı. 24 askerinin Afganistan sınırında ABD tarafından öldürülmesi sonrasında, İslamabad, Washington'dan özür dilemesini talep etmişti. ABD özür dilemek konusunda direnince, Pakistan topraklarından geçen NATO ikmal yollarını geçtiğimiz kasım ayında kapatarak tepki göstermişti.

Önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar'la yaptığı telefon görüşmesinde, Pakistanlı 24 askerin ölümünden dolayı özür dilediklerini söyledi. ABD'den gelen özür sonrası Pakistan, NATO ikmal yollarının açılmasına yeniden onay verdi.

'İKİ TARAFIN ÇABASI GEREKLİ'
İsrailli bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Pakistan'dan özür dilemesinin adından değerlendirmede bulundu. İsrail'in Türkiye'yle uzlaşmaya hazır olduğunu belirten İsrailli hükümet yetkilisi, bunun için her iki tarafın da çabasının gerekeceğini kaydetti.

İsrail basını da, Clinton'ın Pakistan'dan özür dilemesinin, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman için emsal temsil edip etmeyeceğinin merakla beklendiğini yazdı.

ANLAŞMA SONRADAN BOZULDU
İsrailli bir yetkili de, geçtiğimiz yıl Palmer raporu yayınlanmadan önce Mavi Marmara baskını konusunda Ankara ile Tel Aviv arasında "özür dileme" konusunda bir anlaşma sağlandığını ancak daha sonra Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye ablukanın kaldırmasını şart koşması üzerine bu konuda ilerleme kaydedilemediğini ileri sürdü.



NTV