ABD ile Türkiye arasında IŞİD ile mücadele konusunda gerilen sinirler kısmen yatışmış görünse de ABD’den bu hafta gelecek olan Askeri planlama heyetinin yapacağı görüşmeler durumun hassasiyetini koruduğunu gösteriyor.

 Org. Necdet Özel’in Washington’dan yapılan davete icabet etmemesi konusunda bilgi veren kaynaklar, Özel’in bu kararının arkasında karargahın iç hassasiyetlerinin de yer aldığına vurgu yapıyor. “NATO Zirvesi dışında Genelkurmay Başkanı zaten bu tip toplantılara nadiren katılır, Harekat Kurmay Başkanı ya da en fazla Kara Kuvvetleri Komutanı gider” diyen kaynaklar, yine de Org. Özel’in gitmeme tercihinin kırgınlığı da içinde barındırdığını doğruluyor.

 Amerikan kaynaklarından gelen bilgilere göre Türkiye’nin özellikle “Eğit-Donat” programına katılması ABD ile olan Kobani gerginliği kısmen azaltmış. Bu program dahilinde Fırat Volkanı adı verilen ılımlı İslamcı muhalif grupları ve PYD’nin bir grubunu eğitmesi kesinleşti. Eğitimin Türkiye içinde nerede yapılacağı ise halen görüşülen konular arasında.

 PYD’lileri eğitme işini Türkiye sınırları içinde ABD’nin üstlenmesi bekleniyor. Tahsis edilecek bir üssün kontrolü ABD’de olacak ve ılımlı muhalifleri sınıra yakın bir ilde bulunması beklenen bu üste eğitecekler.

 Bu hafta içinde Ankara ’ya gelecek Askeri planlama heyetinin öncelikli konuları arasında İncirlik’in kullanım koşullarının yanı sıra olası bir kara harekatında Türkiye üzerinden Suriye’ye girecek yabancı askerlerin hangi lojistik merkezleri kullanabileceğine dair de konular yer alıyor.


BARZANİ’NİN YARDIMI İKİ HAFTA ÖNCE GİTTİ

PYD’ye askeri yardım sevkiyatının ilk kez 25-26 Eylül tarihlerinde Barzani Vakfı’nın tırları ile yapıldığını CNN Türk’te ekranlara taşımıştık. Vakfın 7 TIR’lık konvoyunun 4 tanesi açık kamyonlarla ve denetlenerek gitmiş, 3 frigorifik kamyon ise hiç açılmadan Mürşitpınar’dan karşıya geçmişti. Yabancı kaynaklar o kamyonlarda omuzdan atılabilen anti-tank silahlarının bulunduğu bilgisini vermişti. Vakıf yetkilileri yardım konvoylarının devamının geleceğini o tarihte belirtmişlerdi. Neçirvan Barzani de yaptığı basın toplantısı ile Türkiye üzerinden PYD’ye askeri yardım yapıldığı bilgisini resmileştirmiş oldu.


IŞİD’E AVRUPA ’DAN KATILIMI DİYANET ENGELLİYOR
 
Türkiye’nin özellikle militan girişi konusunda son bir ay içinde önemli tedbirler aldığını belirten kaynaklar Avrupa’da yaşayan Türklerden IŞİD’e katılımın neredeyse yok denebilecek kadar az olduğunu vurguluyor.
 
Almanya’da Friedrich Naumann Vakfı’nın Türkiye’den gelen gazetecilerle yaptığı bir çalıştayda alınan bilgiye göre özellikle Almanya’daki Türkler arasında IŞİD’e katılım diğer Müslüman göçmenlere oranla çok düşük seviyede. Bunun temel nedeni de Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Görüş’ün Almanya’daki Türk camilerine olan hakimiyeti. Bosna, Kosova hatta Çeçenistan savaşlarına Almanya’dan çok sayıda Türk mücahit katılmıştı. Alman uzmanlara göre Suriye ve Irak’taki IŞİD savaşçıları arasında Almanya kökenli Türk’ün az sayıda olmasının nedenleri arasında “Türkiye’nin dindar ve muhafazakar kimliğinin ılımlı çizgide” olmasının etkisinin yanı sıra Avrupalı Türklerin bu çatışmada özellikle Ezidi ve Kürtlerin yaşadıklarına tepki göstermelerinin de payı var.


 Haber: AHU ÖZYURT  - Radikal